Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Sectorul IMM-urilor are nevoie de o analiză mai profundă. 75% dintre companii se bazează pe creditul furnizor

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Sectorul IMM-urilor are...

Autor: Alex Ciutacu

31.03.2020, 18:31 787

Sectorul IMM-urilor are nevoie de o analiză mai profundă în România pentru a se identifica modul în care acesta este afectat de pandemia de COVID-19, întrucât 75% dintre companii s-au bazat până acum pe creditul furnizor, a explicat Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, cea mai mare bancă a statului român.

„Băncile şi-au arătat deja disponibilitatea, prin iniţiative proprii, de a sprijini clienţii afectaţi de criza COVID19 şi, în plus, există şi iniţiative la nivel interguvernamental. Însă, cred că este necesară o analiză mai profundă a sectorului IMM-urilor şi a modului în care va fi afectat, în condiţiile în care accesul acestora la finanţare nu depinde doar de bănci, iar 75% dintre companii se bazează pe creditului furnizor”, a declarat Bogdan Neacşu, CEO-ul CEC Bank, pentru ZF.

Neacşu atrage atenţia că acest sector din economie are nevoie de mai multe tipuri de soluţii, atât pe termen scurt printr-o restructurare a creditului pe o perioadă scurtă de timp, precum şi măsuri pe termen mediu şi lung.

„Trebuie să împărţim sectoarele economice în sectoare care sunt afectate mai puternic de acest coronavirus şi sectoare care pot sta pe picioare şi care vor reprezenta un motor al viitoarei creşteri economice. Pentru companiile lovite sever, banca va reaşeza liniile de finanţare pe alte structuri sau va suplimenta finanţarea pentru a le ajuta pe partea de capital să nu intre în colaps”, a explicat el.

De cealaltă parte, în cazul companiilor considerate a fi motorul de creştere economică al României în continuare, CEC Bank adaptează produsele şi ia în calcul prelungirea maturităţii în cazul creditelor de investiţii.

„Pentru companiile considerate a fi un motor de creştere economică, vom adapta plaja de produse, probabil că în cazul creditelor de investiţii vom prelungi maturitatea, vom adapta politica de garanţii, vom ajusta plaja de pricing conform situaţiei actuale. Ne gândim cum să ajutăm aceste industrii care vor genera creştere economică să producă mai mult”, a spus Bogdan Neacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO