Bănci și Asigurări

Bogdan Mihai, director adjunct, BNR: Acest val al fintech-urilor face parte din cursul normal al tehnologiilor, una din provocările autorităţilor de reglementare este încadrarea soluţiilor în sistemul de reglementare

Fintech-urile fac parte din parcursul normal al tehnologiilor, iar acestea devin o parte importantă din viaţa noastră, dar unul dintre dezavantajele pentru autorităţile de reglementare este înţelegerea şi încadrarea noilor soluţii în sistemul de reglementare, a spus Bogdan Mihai, director adjunct al direcţiei de monitorizare a infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor din cadrul BNR, în cadrul unui eveniment de accelerare pentru startupuri fintech din România, NEXTFintech – The Bridge to Inclusive Finance.

“Cred că BNR se confruntă cu aceleaşi provocări ca toate autorităţile de reglementare din lume. Peste tot autorităţile de reglementare vor să ofere simultan reguli simple pe de o parte şi pe de altă parte să menţină integritatea pietelor. Cred că acest val al fintech-urilor face parte din cursul normal al technologiilor, iar acestea devin o parte importantă din viaţa noastră. Din păcate vine cu un dezavantaj pentru autorităţile de reglementare de peste tot privind modul de înţelegere a noilor tehnologii şi cum se vor încadra aceste soluţii în sistemul de reglementare”, a spus Bogdan Mihai.

El a mai explicat că noile tehnologii vin cu riscuri destul de mari, precum care riscul operaţional, fraudă, protecţia datelor sau cyber security, care crează vulnerabilităţi.

“Aceste îngrijorări sunt amplificate de două aspecte, primul este lipsa abilităţilor tehnologice din cadrul băncilor centrale, iar al doilea este dificultatea privind implementarea fundaţiei acestei tehnologii noi”, a mai spus Bogdan Mihai.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.