Bănci și Asigurări

BNR vrea ca Finanţele să elimine impozitul de 16% pe câştigul din dobânzi pentru stimularea economisirii. “La dobânda actuală dacă mai reţinem şi impozitul clientului nu-i rămâne mai nimic”

BNR vrea ca Finanţele să elimine impozitul de 16% pe...

Autor: Razvan Voican

31.07.2014, 18:52 1057

Banca Naţională pledează pe lângă Ministerul Finanţelor pentru eliminarea impozitului de 16% pe câştigul din dobânzi pentru stimularea economisirii în bănci, mai ales pe termen lung.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Su­praveghere din BNR, spune că scăderea marcată a dobânzilor pasive aduce în discuţie necesitatea unui stimulent pentru deponenţi în vederea menţinerii economiilor în bănci.

„La dobânda actuală dacă mai reţinem şi impozitul de 16% clientului nu-i rămâne mai nimic. Eu am semnale pozitive de la Ministerul Finanţelor, dar dacă nu se va renunţa complet la impozitare, eu pledez pentru o taxare în trepte care să stimuleze economisirea pe termen mai lung. Menţinerea în bănci a resurselor pentru care s-au zbătut în ultimii ani este o condiţie esenţială pentru crearea unei baze de credite care să le aducă venituri", a spus Cinteză.

În acest moment, băncile oferă la depozitele în lei dobânzi cuprinse între 2% şi 4% pe an. Scăderea abruptă a dobânzilor din ultimii doi ani a făcut ca în timp rata de economisire să se reducă. Dacă în perioada de criză economisirea creştea cu 25% pe an, acum a ajuns la 3%. 

Nicolae Cinteză, BNR: Bancherii trebuie să înceapă să dea credite ca să aibă din ce face profit pe viitor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO