Bănci și Asigurări

BNR vinde dolari pentru a stopa deprecierea leului

20.07.2000, 00:00 12



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost nevoita ieri sa vanda dolari pentru a scadea presiunea pe cursul de schimb, presiune creata pe de o parte ca urmare a scaderii drastice a dobanzilor pe piata monetara, si, pe de alta parte, ca urmare a majorarii cererii de valuta venita din partea clientilor.

"A fost o sedinta mai animata decat de obicei, in care a fost nevoie de interventia bancii centrale pentru a mai diminua deprecierea. BNR a vandut ceva dolari pentru ca deprecierea o luase la goana", a comentat un dealer.

Pe piata valutara interbancara sedinta a inceput in cotatii de 21.608/21.612 lei/dolar, si imediat pe fondul ordinelor de cumparare lansate in piata, cotatiile au ajuns la un maxim al zilei, respectiv 21.625/21.630 lei/dolar. In acest moment, banca centrala a aparut in piata si a inceput sa vanda dolari, concomitent cu intrarea si pe piata monetara unde a atras depozite pe o perioada de o zi, la o dobanda peste cea din piata. Dupa interventia BNR, piata s-a calmat si la inchidere cotatiile erau de 21.610/21.615 lei/dolar.

"S-au facut in mod cert si speculatii si a fost destul de palpitant comparativ cu zilele precedente", a mai adaugat dealerul.

Pe piata monetara interbancara dobanzile au fost destul de joase, mai alse in prima parte a zilei. aedinta s-a deschis cu cotatii de 25/30 % pentru depozitele la o zi, respectiv la 25/33% pentru cele la saptamana, pentru ca dupa inteventia BNR dobanzile over-night sa creasca usor pana la 30/33%

Banca Nationala a anuntat un curs de schimb valabil pentru astazi de 21.611 lei/dolar, cu 18 lei mai mult decat in ziua precedenta.

Miscarile de pe piata interbancara au fost imediat speculate si de operatorii de la casele de schimb valutar care au urcat cotatiile pana la 21.800 lei/dolar. Astfel, cotatiile au fost de 21.550-21.650 lei/dolar, la cumparare, si, respectiv 21.720-21.800 lei/dolar la vanzare.

"A mers destul de slab astazi, poate si pentru ca lumea nu mai are lei", a comentat un operator de la o casa de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO