Bănci și Asigurări

BNR sterilizeaza prin depozite pe doua saptamani si cauta sa tina jos dobanzile

BNR sterilizeaza prin depozite pe doua saptamani si cauta sa tina jos dobanzile

Click pentru imaginea marita

10.07.2007, 19:08 23

BNR a surprins ieri dealerii, dupa ce a utilizat un nou instrument - depozitul pe doua saptamani- pentru a absorbi excesul de lei de pe piata monetara. Instrumentul traditional al bancii centrale pentru operatiunile de sterilizare erau depozitele pe o luna. In mod obisnuit, BNR organiza licitatii pentru atragerea de depozite la fiecare inceput de saptamana. In ultimele doua saptamani, banca centrala nu a mai organizat insa astfel de licitatii, incercand sa determine o scadere a dobanzilor pe piata interbancara, pentru a face plasamentele pe leu mai putin atractive.
Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestei optiuni. De altfel, BNR nu comenteaza in mod traditional operatiunile legate de politica monetara. Mai multe detalii privind viziunea asupra instrumentelor de sterilizare vor putea fi aflate probabil abia la urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, programata pentru 31 iulie.
In cadrul operatiunilor de ieri, BNR a anuntat ieri suma pe care intentiona sa o atraga - un miliard de lei, iar licitatia s-a desfasurat in functie de dobanda. In mod obisnuit, banca centrala platea o dobanda fixa (la nivelul dobanzii de politica monetara, de 7% pe an in prezent) si accepta integral sau partial sumele oferite de dealeri.
Ieri, BNR a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 6,75% pe an, iar cea mai mica dobanda ceruta de o banca a fost de 6,49% pe an. In final, BNR a atras un miliard de lei (suma anuntata), cu un procent de alocare de 60%. Dobanda medie platita la depozitele atrase este de 6,66% pe an. "Probabil ca BNR a dorit sa evite situatiile din lunile precedente, cand in piata se resimtea un deficit de lichiditati la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii", a comentat un dealer.
Dobanzile pe piata monetara au ramas insa la niveluri relativ scazute, de 5,75%-6,75% pe an, in conditiile in care se mentine un exces de lichiditati.
Bancile comerciale sunt obligate sa pastreze la BNR rezerve minime, perioadele de constituire fiind de o luna, cu incheiere pe data de 23. Sfarsitul de luna aduce si o cerere mai mare de lichiditati din partea companiilor, care au de efectuat plati catre bugetul de stat.
BNR pastreaza o pozitie de debitor net fata de sistemul bancar, avand in stoc depozite atrase de la bancile comerciale. Dintre bancile centrale din regiune, doar cea din Ungaria mai utilizeaza ca principal instrument de politica monetara depozite, de asemenea cu scadente de doua saptamani. Bancile centrale din Cehia si Slovacia utilizeaza operatiunile repo pe doua saptamani ca principal instrument de politica monetara, fiind in postura normala de creditor net fata de sistemul bancar.
Pe piata valutara, leul a pierdut ieri teren in fata euro, desi incepuse ziua cu o tendinta de apreciere.
Dealerii suspecteaza din nou o interventie indirecta a BNR asupra cursului, prin intermediul unei banci locale importante. Astfel, este greu de cuantificat impactul deciziei privind sterilizarea prin depozite cu scadente mai scurte asupra apetitului pentru lei al investitorilor speculatori straini.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,1160/3,1180 lei pentru un euro, aproape de nivelul la care se inchisese vinerea trecuta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au inceput sa coboare, atingand un minim al zilei la 3,11 lei pentru un euro. La acest nivel au aparut in piata ordine importante de cumparare de valuta. Astfel, euro a castigat treptat teren, urcand pana spre 3,13 lei, in a doua parte a zilei. La inchiderea pitei au aparut din nou ordine de vanzare, iar cotatiile au coborat la 3,1250 lei pentru un euro.
In cursul saptamanii trecute, cotatiile au urcat treptat la Bucuresti, de la un minim de 3,09 lei pentru un euro, pana spre 3,15 lei pentru un euro. Dealerii au suspectat BNR ca a intervenit pe piata, prin intermediul unei banci locale importante. Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a aratat insa la jumatatea saptamanii trecute ca banca centrala prefera sa lase piata sa regleze cursul, in defavoarea unei interventii. In ultima zi a saptamanii trecute leul a castigat insa agresiv teren, in conditiile in care strainii au continuat sa vanda valuta, insa acestia nu si-au mai gasit contrapartida la jucatorii locali.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1231 lei pentru un euro, cu 0,19 bani peste nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute. Dolarul a mai pierdut 0,39 bani la cursul oficial, coborand la un nou minim al ultimilor sapte ani, de 2,2916 lei.

Analistii straini vad leul mai puternic
Leul are potential de apreciere in urmatoarele sase luni, considera 57,8% dintre 78 de analisti financiari chestionati de ZEW si Erste Bank in luna iunie. Potrivit Raportului pentru luna iulie asupra pietelor financiare din regiunea Europei Centrale si de Est, leul, zlotul polonez si coroana slovaca au sanse importante sa castige teren in fata euro in a doua parte a anului. Numai 20% dintre analistii chestionati vad leul pierzand teren in semestrul al doilea. Astfel, balanta pozitiva in ceea ce priveste evolutia leului a urcat la aproape 38%, cu 13% mai mult decat la studiul similar realizat in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO