Bănci și Asigurări

BNR: Sesizarea Parlamentului cu privire la legea care reglementează continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, prin care membrii conducerii executive a Băncii Naţionale ar putea fi obligaţi să iasă la pensie, nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii

BNR: Sesizarea Parlamentului cu privire la legea care...

Autor: Roxana Rosu

28.06.2021, 15:27 228

Banca Naţională a făcut o serie de precizări despre solicitările făcute săptămâna trecută Parlamentului despre proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, subliniind că aspectele sesizate de BNR nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii.

”Demersul BNR vizează semnalarea necesităţii de a fi respectat principiul independenţei instituţionale şi personale a băncii centrale şi, respectiv, a membrilor Consiliului de administraţie al BNR, numiţi de Parlamentul României”, se arată în anunţul publicat de BNR.

În opinia Băncii Naţional, legea în discuţie stabileşte noi criterii pentru eliberarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR. Aceste criterii au impact asupra duratei mandatului membrilor organelor de conducere ale băncii centrale şi, prin urmare, este afectată independenţa acestuia, prevăzută expres în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Proiectul de lege prevede că persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat săptămâna trecută, într-o scrisoare către parlamentari, că în proiectul de lege nu sunt prevăzute excepţii despre continuarea activităţii după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Mugur Isărescu, are 71 de ani şi, prin noua lege aprobată de Guvern ar putea fi nevoit să iasă la pensie.  Guvernul a stabilit şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR.

Textul integral al sesizării BNR:

 Pentru clarificarea unor aspecte apărute în dezbaterea publică privind demersul Băncii Naţionale a României de a se adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului în legătură cu proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, formulăm următoarele precizări:

  1. Aspectele sesizate de Banca Naţională a României nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii, abordarea de reglementare în acest domeniu nefiind, evident, de competenţa băncii centrale. Demersul BNR vizează semnalarea necesităţii de a fi respectat principiul independenţei instituţionale şi personale a băncii centrale şi, respectiv, a membrilor Consiliului de administraţie al BNR, numiţi de Parlamentul României.
  2. Banca Naţională este obligată să sesizeze autorităţile statului de fiecare dată când există riscul ca proiecte legislative, cu impact asupra băncii centrale, să intre în conflict cu legislaţia internă şi europeană care reglementează activitatea acesteia. Prin aceste demersuri, banca centrală urmăreşte inclusiv evitarea declanşării unei acţiuni de infringement contra României pentru nerespectarea legislaţiei UE, în condiţiile în care Statele Membre au obligaţia de a asigura compatibilitatea legislaţiei interne cu Tratatele şi Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene (potrivit art.131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).
  3. Prin proiectul legislativ se încalcă, în principal, prevederile art.14.2 din Protocolul 4 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, precum şi prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. În esenţă, BNR semnalează că, prin modul de redactare a art.2 alin.(1), art.3 alin.(1) şi art.6 din proiectul de lege în discuţie, se stabilesc, implicit, noi criterii pentru eliberarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR. Aceste criterii au impact asupra duratei mandatului membrilor organelor de conducere ale băncii centrale şi, prin urmare, este afectată independenţa acestuia, prevăzută expres în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
  4. Banca Naţională a semnalat, semnalează şi va continua să semnaleze autorităţilor Statului potenţiale încălcări ale legislaţiei interne şi europene generate de proiectele de acte normative emise de Parlament sau de Guvern, care privesc activitatea băncii centrale a României, în calitatea acesteia de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale.

Pentru detalii legate de punctul de vedere al Băncii Naţionale, prezentăm documentul invocat Scrisoare BNR


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO