Bănci și Asigurări

BNR se ţine de cuvânt şi ieftineşte banii: rata de politică monetară scade la 1,75% pe an

BNR se ţine de cuvânt şi ieftineşte banii: rata de...

Autor: Mircea Nica

06.06.2020, 07:57 1055

BNR a decis în şedinţa de politică monetară scăderea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte pro­centuale până la 1,75% pe an, începând cu data de 2 iunie, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii băncii.

„BNR a adoptat un pachet de măsuri menit să ate­nueze impactul economic al pandemiei, dar şi să con­solideze lichiditatea din sistemul bancar, în vederea funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare, precum şi a finanţării în bune con­diţii a economiei reale şi a sectorului bugetar.“

Totodată, banca centrală a scăzut rata dobânzii pentru facilitatea de depozit până la 1,25% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) ajunge la 2,25% pe an de la 2,5% pe an.

„De asemenea, consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor mi­nime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale insti­tuţiilor de credit. În condiţiile unui deficit de lichi­ditate pe piaţa monetară, consiliul de administraţie al BNR a hotărât continuarea efectuării de operaţiuni repo şi a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piaţa secun­dară, cu păstrarea stabilităţii pe piaţa financiară. Conco­mitent, se va urmări menţinerea rezervelor inter­na­ţio­nale, inclusiv a celor valutare, la un nivel optim“, au mai transmis reprezentanţii băncii.

Măsurile luate în consiliul de administraţie al BNR sunt o reacţie promptă în contextul în care economia globală şi perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major şi de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus, împreună cu măsurile restric­tive aplicate de autorităţi în scopul limitării extinderii ei.

În vederea amortizării efectelor, băncile centrale din regiune şi Banca Centrală Europeană (BCE), împreună cu alte bănci centrale din economiile avansate şi emergente, au luat măsuri de relaxare a conduitei politicii monetare şi de ameliorare a condiţiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobânzilor de politică mone­tară, cumpărări de active financiare şi furnizare de lichi­ditate prin operaţiuni reversibile şi pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO