Bănci și Asigurări

BNR scumpeste indirect creditele si pentru clientii buni

BNR scumpeste indirect creditele si pentru clientii buni

Si firmele de leasing vor fi constranse sa majoreze costul finantarilor

08.02.2008, 18:52 17

Banca centrala vizeaza scumpirea tuturor creditelor in moneda straina acordate clientilor persoane fizice care obtin venituri in lei si ca atare considera ca nu sunt acoperite "natural" fata de riscul de curs de schimb valutar, indiferent de bonitatea fiecarui client in parte.
Practic, este vorba de o "suprataxa" de risc, pe care institutiile de credit vor fi obligate sa o suporte prin imobilizarea unor sume suplimentare pentru fiecare credit de retail acordat in conditiile mentionate. Alternativa la scumpirea creditelor in valuta ar fi ingustarea substantiala a marjelor institutiilor care acorda finantarile, insa unele ar putea avea dificultati sa absoarba socul, recomandarea BNR fiind sa recurga la creditarea in lei.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca nicio banca din sistem nu va intra pe pierderi in urma aplicarii noilor cote de provizioane, potrivit calculelor bancii centrale. "Bancile au suficienta marja de manevra si pot sa treaca pe credite in lei", a explicat Isa-rescu.
El nu a estimat cu cat va creste costul creditelor in valuta pentru clienti, spunand ca aceasta va depinde de la banca la banca, in functie de politica de pret. Bancile primesc astfel inca un imbold pentru a cauta variante de a "exporta" si credite de retail, unele experimentand deja astfel de solutii.
Creditele in lei erau oricum substantial mai scumpe decat cele in euro sau franci elvetieni, iar majorarea dobanzii-cheie la 9%, cu perspectiva unei noi cresteri, mareste ecartul in defavoarea monedei nationale, cu toata scumpirea inregistrata si la liniile de finantare din afara.
In prezent, bancile sunt obligate sa aplice un coeficient de provizionare de 5% si pentru clientii persoane fizice care se imprumuta in valuta, dar au venituri in lei, chiar daca prezinta bonitate foarte buna, creditele respective fiind incadrate automat in categoria "in observatie", chiar daca de fapt ele ar fi "standard". Noul coeficient cerut de BNR urca la 7%, fiind majorat cu doua puncte procentuale.
Isarescu sustine ca este preocupat in particular de cresterea creditelor in asa-numitele monede exotice - franci elvetieni sau yeni japonezi, amenintand cu masuri dedicate pentru descurajarea acestora.
"Avem aceasta crestere rampanta a creditului in valuta, in special la nivelul populatiei. Creditul nu este doar in euro, ci si in monede exotice. Folosesc acest prilej pentru a avertiza bancile sa descurajeze clientii sa ia credite in franci elvetieni."
Isarescu a atentionat chiar bancherii ca daca va vedea o continuare a cresterii rapide a creditelor in monede exotice, banca centrala ar putea sa ia chiar masuri specifice pentru a le tempera. El a subliniat ca imprumuturile in franci elvetieni presupun un risc important, care a fost insa ecranat mult timp de tendinta de apreciere a leului.
Creditul pentru gospodarii reprezenta in decembrie 2004 doar o treime din totalul creditului neguvernamentala, insa ponderea sa a crescut la jumatate, la sfarsitul anului trecut.
Finantatorii au obligatia ca in termen de 30 de zile de la data publicarii noilor prevederi in Monitorul Oficial sa transmita Bancii Nationale normele interne de creditare modificate, astfel incat acestea sa se conformeze noilor cerinte.
Noile norme ale BNR vor lovi si in profiturile companiilor de leasing, deoarece majoritatea ofera finantari in valuta.
"Majorarea provizioanelor pentru finantarile in euro va afecta numai rezultatul financiar al companiei, nu insa si conditiile de finantare oferite clientilor (rata dobanzii - n. red.)", a declarat Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
Pe de alta parte, chiar daca societatile de leasing nu vor reflecta cheltuielile cu provizioane mai mari in costul finantarilor, dobanzile ar putea creste din cauza majorarii costurilor de refinantare.
"Nu stim exact in ce masura vor fi afectate rezultatele financiare, dar, cu siguranta, provizioanele reprezinta un cost care se va regasi in chetuielile finantatorilor. Nu este obligatoriu ca aceste costuri sa se regaseasca si in dobanzile platite de clienti, acest lucru il va decide fiecare finantator", afirma Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).
Ea spune ca in ultimii ani dobanzile chiar au scazut, din cauza intensificarii concurentei de pe piata, in timp ce costurile de refinantare au crescut. Ar putea urma o echilibrare a acestora, in sensul scumpirii finantarilor in leasing, spun jucatorii din piata.
"Costurile de refinantare vor continua probabil sa creasca, de aceea in perioada urmatoare am putea creste dobanda cu 0,2-03%, dar acest lucru va depinde de piata", spune Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO