Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 2,8% la 2,7%, iar pentru 2021 estimează o inflaţie anuală de 2,5%

BNR a scăzut prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8% cât prognoza în primăvară, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei, potrivit raportului asupra inflaţiei publicat joi de banca centrală.

Scenariul luat în calcul pentru această estimare a fost fundamentat pe ipoteza menţinerii sub control a situaţiei epidemice, fără să fie necesară reintroducerea unor măsuri administrative generalizate de distanţare socială şi de continuare a procesului de reluare treptată a activităţii economice, pe fondul adaptării graduale a companiilor la noile condiţii.

“În acest context, perspectiva este cea a consemnării unei uşoare tendinţe  de reducere a ratei anuale a inflaţiei IPC pe intervalul proiecţiei, care urmează să atingă 2,7 la sută la finele anului curent şi 2,5 la sută la sfârşitul celui viitor. Valorile reflectă predominant contribuţia inflaţiei de bază, proiectată în scădere pornind de la valorile ridicate înregistrate în perioadele recente,  în principal sub influenţa deficitului de cerere amplu format în economie  şi, respectiv, a disipării presiunilor inflaţioniste asociate şocurilor de ofertă rezultate din evoluţia situaţiei sanitare”,se menţionează în raportul BNR.

În sens invers, de amplificare a presiunilor inflaţioniste, va acţiona dinamica unor componente exogene  ale coşului de consum - preţurile combustibililor şi cele administrate, însă influenţa acestora nu va fi de natură să altereze profilul descendent al inflaţiei headline, mai arată raportul citat.

“Noua prognoză pentru rata anuală a inflaţiei IPC şi, respectiv, a inflaţiei CORE2 ajustat reconfirmă, cu mici diferenţe, valorile proiectate în precedentul Raport asupra inflaţiei”.

Ipotezele externe din scenariul de bază al raportului BNR prevăd o contracţie amplă, nemaiîntâlnită în istoria recentă, a cererii externe (PIB UE efectiv) la nivelul anului 2020, relaxarea treptată a măsurilor de distanţare socială fiind anticipată a determina doar o revenire graduală a activităţii economice.

În ceea ce priveşte cererea externă este anticipată o dinamică pozitivă pe parcursul anului viitor, în contextul naturii temporare a şocului pandemic.  “Cu toate acestea, este de presupus ca revenirea economiilor la nivelurile de activitate din perioada precriză să fie una relativ lentă, prelungindu-se dincolo de finele anului viitor”, specifică raportul BNR.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.