Bănci și Asigurări

BNR remarcă accelerarea creşterii creditării în lei în martie pe palierul de două cifre, respectiv la 11,3%, în contextul redresării activităţii economice şi al scăderii dobânzilor, precum şi pe fondul programelor guvernamentale

BNR remarcă accelerarea creşterii creditării în lei...

Autor: Claudia Medrega

13.05.2021, 10:00 159

BNR vede o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei în următorii doi ani şi menţine dobânda-cheie la 1,25%.

Creşterea inflaţiei cu un ritm anual de circa 3% în primul tri­mestru din acest an, con­si­derabil peste nivelul ratei anuale de la finalul lui 2020, pre­cum şi perspectiva creşterii în continuare a preţurilor de consum, cu o traiectorie re­lativ mai înaltă în următori doi ani, deter­mi­nă BNR să menţină în continuare dobânda-cheie la 1,25% la a treia şedinţă de politică monetară din 2021.

De altfel, guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu spunea la jumătatea lunii aprilie într-o conferinţă internaţonală că BNR nu vede în perspectivă motive pentru re­­du­ceri suplimentare ale dobânzii-cheie. Isărescu a amintit atunci că BNR a înju­mă­tăţit rata dobânzii-cheie, de la 2,5% în mar­tie 2020 până la 1,25%, a oferit băncilor li­chiditate prin operaţiuni repo şi a achi­ziţionat obligaţiuni de stat de pe piaţa secun­dară în volume adecvate, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb în jurul fundamentelor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO