Bănci și Asigurări

BNR: O proporţie însemnată a profitului băncilor a fost reţinută în capital şi a contribuit la îmbunătăţirea solvabilităţii sectorului bancar. Principalii indicatori de sănătate ai sectorului bancar s-au situat, de regulă, la valori mai bune faţă de cele consemnate la nivelul statelor membre ale UE

BNR: O proporţie însemnată a profitului băncilor a...

Autor: Claudia Medrega

28.12.2020, 15:00 178

Rezilienţa sectorului bancar a crescut ca urmare a îmbunătăţirii ratei de capitalizare şi a poziţiei de lichiditate, iar o proporţie însemnată a profitului băncilor din 2019 a fost reţinut în capital şi a contribuit la îmbunătăţirea solvabilităţii sectorului bancar, se arată în cea mai recentă ediţie a raportului BNR: România - zona euro Monitor.

Banca Naţională a României (BNR) a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende în anul 2020 din profiturile obţinute anterior, urmând şi recomandările europene.

“BNR a recomandat instituţiilor de credit consolidarea fondurilor proprii la un nivel satisfăcător şi a acţionat în acest sens prin preluarea Recomandării CNSM nr. R/5/2020 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/7 referitoare la restricţiile privind distribuirile de dividende în perioada pandemiei de COVID-19. O proporţie însemnată a profitului consemnat în 2019 a fost reţinut în capitalul instituţiilor de credit şi a contribuit la îmbunătăţirea solvabilităţii sectorului bancar”, susţine BNR în raportul România - zona euro Monitor.

Dacă la finalul anului 2019 solvabilitatea la nivelul sistemului bancar era de 22%, la finalul lunii septembrie 2020 a urcat până la 22,7%.

În viziunea BNR, rezilienţa sectorului bancar a crescut ca urmare a îmbunătăţirii ratei de capitalizare şi a poziţiei de lichiditate.

“Actuala pandemie a debutat într-un moment în care sectorul bancar românesc era caracterizat de o rezilienţă bună în faţa riscurilor, rezultată în urma consolidării importante din ultimii ani a poziţiei de capital, a ameliorării calităţii activelor şi a unei structuri bilanţiere ce favorizează poziţia de lichiditate. Astfel, creşterea fondurilor proprii disponibile pentru absorbţia pierderilor, soluţionarea unei părţi importante din soldul creditelor neperformante şi prezenţa consistentă în bilanţ a unor active cu lichiditate ridicată (preponderent titluri de stat şi expuneri faţă de banca centrală) sunt elemente care contribuie la întărirea poziţiei instituţiilor de credit în gestionarea efectelor pandemiei COVID-19.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO