Bănci și Asigurări

BNR presează bancherii să reia creditarea şi taie dobânda la 5,75% pentru a ajuta economia

BNR presează bancherii să reia creditarea şi taie dobânda la 5,75% pentru a ajuta economia

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

06.01.2012, 00:08 1719

BNR a decis să reducă dobânda-cheie de la 6% la 5,75% pentru a doua şedinţă consecutiv şi măreşte astfel presiunea asupra băncilor pentru creşterea creditării în moneda naţională într-un moment în care creditul în euro dă semne de scumpire.

Analiştii consideră că decizia este oportună având în vedere trendul de scădere a inflaţiei şi riscurile legate de încetinirea creşterii economice în 2012 din cauza presiunilor externe. Pe de altă parte, multe comentarii sunt sceptice că dobâzile la credite vor scădea din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante şi a incapacităţii economiei de a genera proiecte de investiţii cu randament atractiv şi risc scăzut.

Analiştii consideră că este important ca BNR să continue procesul de relaxare a politicii monetare pentru a se vedea efecte în preţul creditelor în lei. Relaxarea ar trebui să se vadă mai întâi în ratele dobânzilor la depozite, competiţia băncilor pentru lichiditate împiedicând în prezent reducerea costului fondurilor atrase. Vestea scăderii dobânzii-cheie este foarte bună pentru Ministerul Finanţelor, care poate spera astfel la o diminuare a costului refinanţării datoriei publice având în vedere că va trebui să se bazeze în mare măsură pe piaţa internă pentru atragerea de fonduri, pentru că piaţa externă riscă să rămână închisă.

Chiar şi ministrul finanţelor Gheor­ghe Ialomiţianu a declarat că este bine-venită reducerea dobânzii, deşi statul nu este "cu apa la gât".

În acelaşi timp, băncile vor avea acces la lichidităţi mai ieftine de la BNR prin operaţiuni repo.

Deşi, teoretic, decizia BNR ar induce o depreciere a leului, analiştii cred că impactul asupra evoluţiei cursului de schimb va fi neutru având în vedere că decizia a fost aşteptată de piaţă şi că România are una dintre cele mai mari dobânzi real pozitive din UE. În plus, România are avantajul unor fundamente economice bune în urma ajustării dezechilibrelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO