Bănci și Asigurări

BNR, cu ochii şi la creditare, şi la economie, deşi inflaţia tot creşte. Banca Naţională începe anul 2022 cu o majorare a dobânzii-cheie cu doar 0,25 puncte, la 2%. Unii analişti anticipau o majorare a dobânzii-cheie cu 0,50 puncte procentuale, la 2,25%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

11.01.2022, 00:08 3115

,

În afară de majorarea clasică a ratei-cheie, BNR a optat şi pentru o măsură suplimentară, respectiv lărgirea coridorului facilităţilor permanente la 1 punct procentual.

Aşteptările de creştere a in­fla­ţiei şi în 2022, peste nivelul prog­nozat anterior, în prin­cipal din cauza majo­rării pre­ţurilor la energia elec­trică şi gazele naturale, valul 5 al pandemiei de COVID-19, incertitudinile fiscale şi ac­ţiu­nile altor bănci centrale din regiune de ma­jo­rare a dobânzilor au determinat BNR să con­tinue procesul de creştere a dobân­zii-che­ie la început de 2022, însă tot cu paşi mici, de 0,25 puncte procentuale, până la 2%.

Prima majorare a dobân­zii din 2022 a fost sub aşteptările unor ana­lişti, care anticipau o creş­tere a do­bân­zii-che­ie cu 0,50 puncte procentuale.

În afară de majo­ra­rea clasică a ratei-cheie, cu 0,25 puncte, la 2%, BNR a optat în con­tinuare şi pentru o mă­sură suplimentară, res­pectiv lărgirea cori­do­rului facilităţilor per­manente din jurul dobânzii-cheie, la ±1 punct procentual, de la ±0,75 puncte. Rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) a fost majorată la 3% pe an, de la 2,5% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit rămâne la 1% pe an.

În aceste condiţii, Ciprian Dascălu, eco­no­mistul-şef al BCR, crede că rata relevantă pentru primul pas al canalului de transmisie al ratelor de dobândă va fi rata facilităţii de creditare (majorată la 3%), care va rămâne cu 100 de puncte de bază peste rata de politică monetară (care a urcat la 2%).

„Deciziile CA al BNR vizează re­adu­cerea şi menţinerea ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri econo­mice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii de protejare a stabilităţii financiare“, a transmis BNR.

Dincolo de provocările aduse de creşterea inflaţiei, BNR arată prin măsurile adoptate că rămâne cu ochii şi la evoluţia creditării şi a economiei, o majorare mai consistentă dobânzilor putând să afecteze creditarea şi redresarea economiei.

Comparativ, la începutul lui 2021, dobânda de politică monetară era redusă de BNR la  minimul istoric de 1,25%, pentru ca în toamna anului trecut odată cu apariţia presiunilor inflaţioniste să fie operate două majorări ale ratei-cheie, la 1,50% în octombrie şi la 1,75% în noiembrie.

 

Ce a decis boardul BNR în prima şedinţă din 2022:

► Majorarea dobânzii-cheie la 2% pe an, de la 1,75%;

► Extinderea coridorului simetric format de dobânzile facilităţilor permanente în jurul dobânzii-cheie la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75pp. Dobânda aferentă facilităţii de creditare (Lombard) creşte la 3% pe an, de la 2,5%, iar dobânda pentru facilitatea de depozit se menţine la 1% pe an;

► Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;

► Menţinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO