Bănci și Asigurări

BNR majorează puternic prognoza privind inflaţia: 5,6% la finele lui 2021, cu 1,5 puncte mai mult faţă de estimările din luna mai. Principalul motiv al creşterii este scumpirea energiei electrice, a gazelor si combustibililor

Autor: Roxana Rosu

09.08.2021, 13:45 2026

BNR a majorat puternic prognoza privind inflaţia, la 5,6% la finele lui 2021, de la 4,1% cât estima în luna mai, şi la 3,4% în decembrie 2022, un plus de 0,4 puncte, potrivit Raportului privind inflaţia prezentat luni de guvenatorul Mugur Isărescu.

De asemenea, Banca Naţională estimează o inflaţie de 5% în iulie 2021, luând în calcul scumpirile anunţate în luna iulie la energie electrică, gaze naturale şi combustibili.

Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statitică indică o inflaţie anuală de 3,94% în iunie, faţă de 3,75% în mai.

Principalele cauze ale evoluţiei inflaţiei în acest an sunt preţurile în creştere ale produselor energetice, respectiv preţul enegiei electrice, al gazelor şi al combustibililor. Potrivit BNR, impactul acestui sector în totalul inflaţiei este de 2,7 puncte procentuale la finele lui 2021, din care 1,6 puncte impactul preţurilor la energie, şi 0,3 puncte în 2022.

Astfel, BNR se aşteaptă la menţinere a ratei anuale a inflaţiei IPC peste marginea superioară a intervalului ţintei (+/- 1 punct faţă de ţinta de 2,5%) până în T2 2022.

Citeşte aici raportul integral al BNR

Datele publicate în luna iulie de INS arată că preţul energiei electrice s-a majorat în iunie 2021 cu 17% faţă de iunie 2020, pe fondul liberalizării pieţei în acest an, iar această creştere împinge în sus, la rându-i, toate preţurile. De asemenea, preţurile carburanţilor au crescut puternic (plus 11,7%), ca urmare a creşterii preţului petrolului pe piaţa mondială.

”Componentele energetice au contribuit cel mai mult la saltul infla ţiei din acest an. Creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere, în funcţie de specificaţiile contractuale. Cotaţiile celor mai multe materii prime s-au poziţionat pe o traiectorie pronunţat crescătoare, pe fondul revenirii cererii, dar şi al unor probleme pe latura ofertei”, se arată în raportul publicat luni de BNR.

Comparativ cu Raportul din luna mai 2021, rata anuală a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent cu 1,5 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent.

Potrivit Băncii Naţionale, traiectoria ascendentă a cotaţiei energiei electrice este alimentată şi de accelerarea tranziţiei verzi pe plan comunitar.

”Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii CO2 are rolul de a promova reducerea poluării, companiile responsabile pentru emisia de CO2, ca urmare a proceselor de producţie, fiind obligate să facă dovada deţinerii unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă. Creşterea alertă a cotaţiilor acestora în perioada recentă este strâns legată de orientarea legislaţiei comunitare către adoptarea unei ţinte de reducere a emisiilor CO2 mult mai ambiţioase (reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră cu cel puţin 55% în anul 2030 faţă de 1990, comparativ cu ţinta anterioară de 40%).”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO