Bănci și Asigurări

BNR le ţine din scurt. Băncile din România sunt supracapitalizate, indicatorul de solvabilitate fiind la maximul deceniului

BNR le ţine din scurt. Băncile din România sunt...

Autor: Claudia Medrega

03.09.2018, 00:07 1141

Indicatorul de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de Banca Naţională, care arată cât de bine este capitalizată o instituţie de credit - a depăşit la sfârşitul primului semestru al anului pragul de 20%, ajungând la cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Acest indicator este acum peste nivelul reglementat la nivel european, de 8%, şi peste minimul recomandat de banca centrală, de 10%, ceea ce se înseamnă că există semne pentru ca băncile să intensifice creditarea economiei.

În timp ce creditarea privată la nivelul sistemului bancar a  început anul 2018 cu o creştere de 6,8%, iar în martie avansul a ajuns la 6,1%, în luna iunie, stocul total al creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor avansa cu 6,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la un nou maxim de 242,2 mld. lei, potrivit datelor anun­ţate de BNR. Acesta este cel mai mare ritm de creştere iunie/iulie din ultimii nouă ani. Creditele în lei au fost în continuare motorul, înregistrând creşteri de două cifre, în timp ce împrumuturile în valută şi-au continuat declinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO