Bănci și Asigurări

BNR isi spune cuvanul in comertul electronic

15.11.2002, 00:00 16

Emisiunea pe teritoriul Romaniei a instrumentelor de moneda electronica (cardurile) acceptate la plata si de alte entitati in afara emitentului, precum si tranzactiile efectuate prin intermediului mijloacelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii se realizeaza in conformitate cu prevederile regulamentului Bancii Nationale a Romaniei 4/2002, potrivit normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 privind comertul electronic, adoptate in sedinta de miercuri a Guvernului.
Elaborate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei, normele reglementeaza emisiunea de moneda electronica, activitatile de asigurare ca servicii ale societatii informationale, procedurile de colaborare, consultare sau informare, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca entitatile constituite in scopul protectiei consumatorilor in statele membre ale UE pentru a avea calitatea procesuala activa.
Potrivit actului normativ, activitatile de asigurare, ca parte a serviciilor societatii informationale, se desfasoara, in Romania, pe baza autorizatiei prealabile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, conform Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supraveghere a asigurarilor.
Actul normativ interzice efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat, in prealabil, consimtamantul expres pentru a primi astfel de comunicari. Consimtamantul poate fi obtinut in orice forma si poate fi dovedit cu orice mijloc de proba, aceasta sarcina revenind furnizorului de servicii. Consimtamantul comunicat prin mesaj transmis prin posta electronica este valabil exprimat, daca sunt indeplinite cumulativ o serie de conditii.
Furnizorii de servicii ale societatii informationale care ofera urmatoarele servicii de intermediere prin simpla transmitere, stocare temporara a informatiei, stocare-caching, stocare permanenta a informatiei, stocare-hosting si instrumente de cautare a informatiei si legaturi cu alte pagini de web, nu au obligatia de a monitoriza informatia pe care o transmit sau o stocheaza si nici obligatia de a cauta in mod activ date referitoare la activitati sau informatii cu aparenta nelegala din domeniul serviciilor societatii informationale pe care le furnizeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO