Bănci și Asigurări

BNR isi acopera pierderea monetara din alte rezultate

16.05.2006, 00:00 16

BNR a inregistrat la sfarsitul trimestrului I o pierdere cumulata de 3,2 miliarde de lei noi de la inceputul anului, rezultata din operatiuni monetare, aceasta fiind doar o parte din bilantul Bancii Nationale. Pierderile din operatiuni monetare sunt compensate la finalul anului cu alte rezultate, cum ar fi reevaluarea rezervei de aur sau a celei in euro.

Cea mai mare parte a pierderii a fost acumulata in ianuarie, cand datele BNR indica un sold negativ de 3,11 miliarde de euro. In urmatoarele doua luni, cresterea pierderii s-a temperat. In acelasi timp, la sfarsitul lunii martie bilantul bancii centrale inregistra diferente favorabile nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta de 2,2 miliarde de lei noi (echivalentul a 620 mil. euro).

Datorita cresterii pretului international al aurului, valoarea rezervei de aur a Bancii Nationale a crescut in primele patru luni ale anului cu 131 milioane de euro, pana la peste 1,7 miliarde de euro in conditiile in care cantitatea de metal a fost mentinuta la 104,8 tone. Comitetul de administrare a rezervelor internationale ale BNR se afla in subordinea directa a guvernatorului Mugur Isarescu.

Pierderile operationale ale BNR sunt determinate de costul ridicat al sterilizarii lichiditatilor de pe piata monetara interbancara, in conditiile majorarii dobanzii efective de interventie la 8,5% in aprilie.

La sedinta de saptamana trecuta dedicata politicii monetare, Consiliul de administratie al BNR a decis continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. De asemenea a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an, asumandu-si mai departe costul sterilizarii, decizie care, corelata cu o consolidare a procesului de dezinflatie, accentueaza restrictivitatea conditiilor monetare. Consiliul de administratie al BNR a precizat ca are in vedere mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare pe o perioada mai indelungata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO