Bănci și Asigurări

BNR insista pentru dobanzi joase

29.06.2000, 00:00 8



Pentru a doua zi consecutiv Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit ieri pentru a reduce dobanzile de pe piata monetara, desi acestea au evoluat pe o piata destul de linistita.

"BNR a fost nevoita si ieri sa cumpere dolari cu decontarea in aceeasi zi, pentru a arunca imediat leii in piata pentru ca dobanzile incepusera sa creasca din nou", a comentat un dealer. El a adaugat ca in aceste zile singurul jucator de pe ambele piete este banca centrala care invarte "jocurile asa cum doreste".

"Daca ne uitam la volumul tranzactiilor intr-o zi in care banca centrala nu este in piata vom vedea ca acesta nu depaseste 25-30 milioane de dolari. In schimb, cum a aparut doua-trei zile volumul tranzactiilor a crescut pana la aproape 65 milioane de dolari", a mai adaugat acesta.

Pe piata monetara interbancara dobanzile au evoluat pe un trend crescator, acestea ajungand in mai putin de o ora de tranzactionare pana la 38/42%, nivel considerat prea mare de banca centrala. Dupa interventia indirecta a BNR piata s-a linistit. La inchidere dobanzile la depozitele constituite pe o zi erau in jur de 37/38%. Pentru depozitele la saptamana dobanzile au variat in jurul a 39/42%, aceasta scadenta fiind mai putin curtata ieri.

Deprecierea leului in raport cu dolarul a continuat si ieri, pe o piata extrem de linistita.

"aedinta se deschide de obicei in crestere, peste inchiderea precedenta si acolo sta toata ziua. Cred ca lumea se pregateste de vacanta", a comentat un operator de pe aceasta piata.

aedinta s-a deschis in cotatii de 21.260/21.270 lei/dolar , si la acest nivel a stat aproape toata ziua. La inchidere, in piata se faceau tranzactii la cotatii in jur de 21.265/21.275 lei/dolar.

BNR a stabilit un curs de schimb valabil pentru astazi de 21.270 lei/dolar, cu 24 de lei mai mult decat luni.

La casele de schimb, operatorii nu au afisat un curs de schimb modificat cu mult fata de zilele precedente. Astfel, cursul a fost de 21.230-21.300 lei/dolar la cumparare, in timp ce la vanzare cotatiile au variat in jur de 21.350-21.400 lei/dolar. Cursul lei/marca a fost in jur de 10.100 lei/marca la cumparare, in timp ce la vanzare a oscilat in intervalul 10.350-10.400 lei/marca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO