Bănci și Asigurări

BNR, INS si notarii vor semna protocolul privind indexul imobiliar

02.10.2008, 14:42 68

BNR, Institutul National de Statistica si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania se pregatesc sa semneze in perioada urmatoare un protocol de colaborare privind indexul imobiliar, iar pana la finele anului ar putea sa fie stabilita metodologia de calcul al indicelui.

"Semnarea protocolului este iminenta. Saptamana aceasta urmeaza sa fie discutata problema in forul Uniunii Notarilor Publici. Indexul imobiliar nu va fi calculat de BNR, ci de INS, dar importanta este semnarea protocolului. Cred ca pana la jumatatea lunii octombrie protocolul ar putea fi semnat", a declarat pentru ZF Ion Dragulin, director Stabilitate Financiara in cadrul BNR.
INS a anuntat intentia de a publica in luna decembrie primul raport privind evolutia preturilor pe piata imobiliara, colectarea datelor necesare urmand sa se faca atat de la notarii publici, cat si de la administratiile financiare. Etapele urmarite de INS pentru realizarea primului index imobiliar includ stabilirea unei metodologii de calcul luand in considerare in principal metodele propuse de Eurostat, gasirea surselor de date si elaborarea unui chestionar. INS a transmis notarilor o varianta de chestionar privind mai multe aspecte, precum datele dintr-un contract standard.
Mihai Gheorghe, director in cadrul INS, spune ca indicele efectiv nu va fi putea fi calculat in acest an, ci cel mai probabil in toamna anului viitor, deoarece este necesara existenta unei baze de raportare. "Cel mai probabil indicele va fi calculat cu o periodicitate trimestriala. La sfarsitul acestui an speram sa finalizam metodologia de calcul", a explicat Gheorghe.
Conducerea executiva a BNR si reprezentanti ai Uniunii Notarilor au discutat in luna aprilie cadrul de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare.
Metodologia pentru calcularea unui indice al preturilor locuintelor este in faza incipienta si la nivel european si nu exista o metodologie armonizata. Fiecare stat din Uniunea Europeana raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Central Europeana, care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona euro.
BCE calculeaza indicele preturilor proprietatilor rezidentiale ca medie a ratelor anuale de crestere a indicatorilor nationali ponderati cu greutatea specifica a fiecarei tari in PIB total al tarilor din zona euro, dar modul de calcul al indicilor difera de la o tara la alta. In privinta comparabilitatii datelor exista anumite impedimente precum unitatea de masura folosita, sursele de date si lungimea seriilor de timp.
In prezent nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor in Romania. In aceste conditii, ZF a construit un index imobiliar pe baza datelor din publicatia Anuntul Telefonic, care descrie pretul afisat la vanzare al apartamentelor de trei camere din Bucuresti. In ultima perioada toate tarile s-au confruntat cu o reasezare a preturilor pe piata imobiliara, in contextul crizei financiare internationale, dupa mai multi ani de cresteri accentuate, care au atins maximul in 2007.
Segmentul imobiliar este o componenta importanta a fiecarei economii, inclusiv prin prisma impactului pe care il poate avea la nivelul stabilitatii financiare. In ultimii doi ani, mai multe banci de pe piata romaneasca si-au marit agresiv expunerea fata de piata imobiliara, unele chiar la peste 50% din bilant, ceea ce poate induce o vulnerabilitate sporita in eventualitatea in care preturile in real estate ar suferi o corectie drastica. Unii jucatori testeaza periodic valoarea de piata a imobilelor pe care le au in garantie prin vanzarea de ipoteci si cel putin pana acum reusesc sa recupereze macar valoarea nominala a acestora, desi piata indica deja o tendinta de scadere a preturilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO