Bănci și Asigurări

BNR incearca prin toate mijloacele sa tina leii departe de euro

12.10.2009, 23:16 30

BNR a lasat ieri dealerii sa fiarba cateva ore, amanand anuntulpentru realizarea unei licitatii in care sa acorde credite derefinantare, in conditiile in care bancile au lichiditatile blocatein titluri de stat, iar dobanzile pe piata monetara urcasera peste10% pe an. Prin acest joc BNR incearca sa tina in frau presiunilede depreciere a leului.

In cele din urma, BNR a anuntat la pranz, respectiv cu o ora maitarziu decat de obicei, o licitatie, in cadrul careia a imprumutatbancilor 11 miliarde de lei, la o dobanda de 8% pe an, egala curata de politica monetara. La licitatie au participat 18 banci.

"Ideea BNR este sa lase in piata exact atatia lei cat trebuie siverifica cum se misca piata in functie de deciziile sale. Crediteleau maturitatea de doua zile, respectiv cat termenul de decontare aoperatiunilor valutare spot (cea mai utilizata scadenta pentruschimburile valutare, n. red.), iar daca BNR vede ca bancile incepsa cumpere euro, retrage leii de pe piata", a explicat undealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO