Bănci și Asigurări

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar “în paşi extrem de mici”

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar “în paşi extrem de mici”

Foto: Mihai Dascalescu

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.06.2012, 16:30 568

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, având în vedere lipsa structurală de lichiditate din piaţă, iar dacă va fi operată o astfel de diminuare va fi în "paşi extrem de mici" şi "cu ochii în patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Există o lipsă structurală de lichiditate. În consecinţă, se creează condiţiile ca noi la BNR să gândim o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Dacă o vom face va fi în paşi extrem de mici şi <cu ochii în patru > ca să nu creăm alte dezechilibre şi să nu stimulăm câtuşi de puţin apetitul speculativ al unora asupra monedei naţionale", a declarat Isărescu în briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele în lei plasate de băncile comerciale la BNR şi 20% la depozitele păstrate în valută.

BNR a anunţat astăzi menţinerea dobânzii de referinţă la 5,25%.

Banca centrală a remarcat în comunicatul care însoţeşte decizia de menţinere a dobânzilor persistenţa incertitudinilor, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare ale băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă. Acestea determină o funcţionare încă tensionată a pieţei monetare interbancare şi apelul în creştere la liniile de credit de la BNR.


Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric. Analiza indicatorilor macroeconomici sugerează persistenţa deficitului de cerere agregată în condiţiile unei creşteri modeste a investiţiilor şi consumului privat, a mai arătat BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO