Bănci și Asigurări

BNR i-a scapat pe dealeri de grija a 1,7 mld. lei

13.06.2006, 00:00 12

BNR a atras ieri 1,7 miliarde de lei (0,48 miliarde de euro) din piata monetara prin depozite la o luna, acceptand, din nou, integral ofertele bancilor comerciale.

Dobanda platita a fost de 8,5%, iar in aceste conditii dobanzile pe piata nu au inregistrat fluctuatii semnificative, osciland intre 8,1% si 8,8% pe an pentru scadentele scurte. La licitatie au participat 16 banci.

Pentru aceasta saptamana mai sunt asteptate scadente de 5 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), insa miercuri BNR va organiza o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit, ale carei rezultate vor fi anuntate joi. Dealerii spun ca dobanzile ar putea sa coboare saptamana viitoare, care va fi sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime, iar bancile ar putea sa ramana cu lichiditati in exces. De altfel, pentru saptamana viitoare mai sunt asteptate scadente de inca 5 miliarde de lei.

Leul a pierdut ieri teren in fata euro, in conditiile in care in a doua parte a zilei au aparut in piata ordine de cumparare de valuta.

BNR a calculat un curs de 3,5201 lei pentru un euro, cu 0,29 bani peste cotatia anterioara. Dolarul a castigat 1,4 bani, urcand la 2,7012 lei.

Piata s-a deschis in cotatii de 3,5150/3,52 lei pentru un euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la 3,5170/3,5220 lei pentru un euro, pe fondul unor ordine de volume reduse.

Dupa pranz au aparut in piata ordine de cumparare, cel mai probabil din partea investitorilor straini, care au dus euro la 3,5250/3,5300 lei, pana la inchiderea pietei.

Dealerii spun ca ordinele nu au fost o reactie la publicarea datelor privind inflatia pe luna mai, zlotul polonez si forinul maghiar inregistrand de asemenea deprecieri in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO