Bănci și Asigurări

BNR face tot posibilul sa restrictioneze creditele

29.07.2008, 19:35 22

BNR ar putea grabi intrarea in vigoare a noilor reglementari privind creditarea persoanelor fizice, proiectul inca aflat pe masa expertilor putand fi discutat in sedinta de joi a Consiliului de Administratie, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
De asemenea, el spune ca din proiect ar putea fi eliminata sintagma "stress test", insa nu si principiul care presupune obligativitatea bancilor de a prezenta clientului si un scadentar pe baza unor ipoteze de crestere a dobanzilor si de depreciere a leului.
"Este posibil ca in proiectul care va ajunge pe masa Consiliului de Administratie sa nu mai apara sintagma 'stress tests', dar esenta cuprinsa in ea va ramane. Preocuparea BNR ramane pe ideea de transparenta si claritate, asa ca expertii lucreaza la un text care sa fie foarte clar. Clarificarile nu se fac prin reducerea prevederilor, ci prin experimare si s-ar putea ca problema testelor de stres sa fie discutata si stilistic", sustine Vasilescu. El spune ca deocamdata discutiile inca se poarta intre expertii BNR si cei ai bancilor, fiind prea devreme pentru a putea vorbi despre "renuntari" ale BNR.
"Nu poate exista o afirmatie de genul ca BNR ar renunta la introducerea testelor de stres pentru ca nu pot fi luate angajamente la nivel de experti. Nu ei decid, ci Consiliul de Administratie", a declarat Vasilescu. El a adaugat ca sunt discutii si in privinta termenului de intrare in vigoare a noilor reguli, existand variante de scurtare a acestuia fata de prevederea initiala de 45 de zile.
Banca centrala recurge din nou la masuri de tip administrativ dupa ce a constatat ca majorarea dobanzii de politica monetara nu este suficienta pentru a frana viteza de crestere a creditului de retail, care alimenteaza o dinamica riscanta a consumului. Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa mentina joi dobanda la 10%. In conditiile in care euro si valutele exotice depasesc 60% din totalul creditului, dobanda BNR are o eficienta redusa pe piata. Luna iunie a consemnat un nou varf de crestere a creditului de retail cu 77% fata de iunie 2007, dupa incetinirea usoara din lunile precedente.
In paralel a crescut insa amenintator si volumul restantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO