Bănci și Asigurări

BNR: dobanzile sa stea pe loc pana mai scade inflatia

27.06.2003, 00:00 11



Semnalul Bancii Nationale in privinta dobanzilor este, in acest moment, de stationare, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



"Cand vom avea certitudinea ca trendul de scadere a inflatiei este validat, dobanzile vor putea reintra pe trendul descrescator. Prin politica de dobanzi, noi validam scaderea inflatiei, nu o anticipam", a afirmat Isarescu.



Guvernatorul spune ca este foarte importanta oprirea tendintei de scadere a dobanzilor la depozite. "Dobanzile la lei au intrat bine in zona real pozitiva. Canalul de transmisie a politicii de dobanzi a functionat bine de aceasta data, in ciuda pozitiei bancii centrale de debitor net fata de sistemul bancar. Dobanzile la depozite chiar au crescut", comenteaza Isarescu.



In surdina, mai multe banci au ridicat usor in ultima vreme dobanzile la depozitele atrase de la clienti, admitand implicit ca aceastea coborasera prea repede, depasind chiar limita dintre dobanzile real pozitive si cele real negative. Una din formulele folosite este acordarea de bonusuri de dobanda pentru depozitele de valoare mare. Nu de alta, dar reducerea dobanzilor din prima parte a anului incepea sa se intoarca tot spre ele: leii veniti in banci era din ce in ce mai putini. Si asta a inceput sa devina o problema mai ales in contextul in care cererea de credite in lei este in crestere, iar sa lasi un client sa plece acum nu prea convine nimanui.



De doua luni de zile, banca centrala a oprit dobanda la depozitele atrase de pe piata monetara la peste 18%.



Un alt motiv de multumire al BNR este tendinta de acumulare a unui surplus de valuta pe piata interbancara si aprecierea leului in raport cu euro in ultimele zile. "Am observat evolutii pozitive pe piata valutara, legate inclusiv de slabirea euro", spune guvernatorul.



Deprecierea leului fata de euro a coborat in ultima saptamana la 8%comparativ cu nivelul de la inceputul anului, dupa ce atinsese niveluri maxime de 9,2% in conditiile ascensiunii puternice a monedei europene in raport cu dolarul. Desi moneda americana a crescut in ultimele zile fata de leu, acesta pastreaza inca o apreciere de 1,8% fata de inceputul anului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO