Bănci și Asigurări

BNR discută din nou săptămâna viitoare nivelul dobânzii-cheie şi ratele rezervelor minime

BNR discută din nou săptămâna viitoare nivelul...

Autor: Razvan Voican

28.01.2014, 20:43 504

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se reuneşte marţi 4 februarie în a doua şedinţă de politică monetară din acest an, prilej cu care va aproba raportul trimestrial asupra inflaţiei. De asemenea, BNR va anunţa calendarul şedinţelor de politică monetară pentru acest an.

Pe 8 ianuarie banca centrală a hotărât să reducă dobânda-cheie la 3,75% pe an şi în paralel să înceapă procesul de coborâre a ratelor de rezervă minimă obligatorie – la lei rata a scăzut de la 15% la 12%, iar la valută de la 20% la 18%. Piaţa se aşteaptă ca BNR să livreze săptămâna viitoare încă o scădere de dobândă, însă nivelul de 3,5% este privit în general drept punctul terminus al ciclului de reducere început în iulie anul trecut.

Oficialii BNR au semnalat că există mult mai mult spaţiu de relaxare pe frontul rezervelor minime. Primul pas făcut luna aceasta înseamnă eliberarea pe piaţă a 4 mld. lei şi 500 mil. euro. Rămâne de văzut dacă săptămâna viitoare va veni cu încă o reducere sau procesul va fi temporizat.

Cu toată lichiditatea abundentă care a caracterizat piaţa în ultima vreme, luni la licitaţia organizată de Ministerul Finanţelor pentru bonduri cu scadenţa la 9 ani cererea de-abia a depăşit suma planificată, în comparaţie cu suprasubscrierile consistente din trecut, rezultatul fiind privit ca un semnal al tensiunilor care afectează mari pieţe emergente din lume precum Brazilia, India sau Turcia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO