Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

BNR: Deficitul de cont curent s-a redus în primele opt luni cu 18%, la 5,7 mld.euro; investiţiile străine directe s-au redus de trei ori, la 1,39 mld.euro

România a înregistrat în primele opt luni ale anului un deficit de cont curent de 5,78 miliarde euro, în scădere cu 18% faţă de perioada similară din 2019, când s-a situat la 7,09 miliarde euro, arată datele publicate miercuri de BNR.

Evoluţia a fost influenţată de reducerea deficitului din zona veniturilor primare şi de creşterea excedentelor din balanţa serviciilor şi a veniturilor secundare.

În paralel, schimburile comerciale internaţionale au rămas pe minus, cu un deficit de 11,8 miliarde euro, în creştere cu 851 milioane euro.

„Deficit de cont curent / PIB ar putea înregistra un nivel mediu de 2.6% în intervalul 2020-2022, în ajustare de la 4,7% în 2019. În acest scenariu ponderea datoriei externe totale în PIB s-ar putea situa la 47,3% în perioada 2020-2022”, comentează directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

Potrivit datelor BNR, un impact important în scăderea deficitului de cont curent l-a avut creşterea excedentului balanţei serviciilor, cu 426 milioane euro, la 5,8 miliarde euro. Cea mai mare pondere o are sectorul de transporturi, care are un excedent de 2,5 miliarde euro, în timp ce turismul rămâne pe deficit, cu un minus de 1 miliard de euro.

Balanţa veniturilor primare şi-a redus deficitul cu 1,19 miliarde euro, ajungând la 934 milioane euro,  iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de două ori mai mare decât în ianuarie-august 2019, de 1,1 miliarde euro.

În acelaşi timp, Banca Na'ionala anunţă că investiţiile străine directe au însumat 1,39 miliarde euro (comparativ cu 4,36 miliarde euro în perioada ianuarie – august 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au ridicat la 994 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 402 milioane euro.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.