Bănci și Asigurări

BNR dă o veste bună: Rata creditelor neperformante a scăzut din nou, la 5,56%

BNR dă o veste bună: Rata creditelor neperformante a...

Autor: Alina Botezatu

20.11.2018, 10:33 270

Rata creditelor neperformante (non-performing loans, NPL) era de 5,56%, conform metodologiei ABE, la finele celui de-al treilea trimestru, o scădere cu 15 puncte procentuale de bază, faţă de finele celui de-al doilea trimestru, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

În plus, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea NPL este cu 2,4 puncte procentuale, iar, în cele nouă luni din acest an, s-a redus cu 85 de puncte procentuale de bază.

Potrivit definiţiei ABE (Autorităţii Bancare Europene), implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: sunt expuneri semnificative cu scadenţa depaşită cu peste 90 de zile; se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată.

Raportat la totalul activelor, creanţele depreciate au ajuns, la aceeaşi dată, la un nivel de 1,28%, în scădere, de la 1,34%, la 30 iunie 2018, şi aproape de 1,29%, la finele primului trimestru, dar o scădere cu 76 de puncte procentuale de bază sub aceeaşi dată a anului trecut.

De asemenea, raportul creanţe depreciate faţă de total datorii, la 30 septembrie 2018, a scăzut la 1,43%, cu 6 puncte procentuale de bază sub finele primului semestru şi cu 86 de puncte procentuale de bază sub nivelul de la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportul creanţe depreciate/total portofoliu de active era de 2,30%, la finele celui de-al treilea trimestru, o scădere cu 12 puncte procentuale de bază, comparativ cu trimestrul anterior şi cu 1,3 puncte procentuale, faţă de aceeaşi dată a anului trecut.

În schimb, raportul credite acordate versus depozite atrase a crescut la finele celui de-al treilea trimestru la 76,43%, faţă de 75,22% la finele celui de-al doilea trimestru, dar sub cel de 80,3%, la aceeaşi dată a anului trecut.

Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, o creştere cu 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform BNR. Din acest total, cea mai mare parte, 81%, respectiv 4,77 miliarde de lei, a fost obţinută de primele şase bănci din piaţă, ca pondere a activelor.

Valoarea activelor sistemului bancar românesc a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 9,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4% faţă de finele anului trecut, cu 3,1%, comparativ cu finele primului semestru, şi cu 2,4%, comparativ cu mijlocul acestui an, până la aproape 445,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO