Bănci și Asigurări

BNR: Creditele noi pentru populaţie au urcat la maximul ultimului deceniu, de peste 27 mld. lei. Gradul de îndatorare median pentru creditele noi a coborât la 36%, cu 9 puncte sub nivelul din 2018

BNR: Creditele noi pentru populaţie au urcat la maximul...

Autor: Claudia Medrega

20.12.2019, 09:20 283

Creditul nou-acordat populaţiei s-a majorat cu 7%, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 ñ septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani, de 27,2 mld. lei, creşterea fiind susţinută în principal de către avansul creditului de consum negarantat (+17%), conform datelor prezentate recent de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Deşi împrumuturile ipotecare standard au cres­cut cu 12% în pe­rioa­da analizată, această evo­luţie a fost contra­balan­sată de dinamica segmen­tului Prima casă, care a scă­zut cu 34% în con­textul stra­tegiei guver­na­men­tale de re­ducere trep­tată a plafo­nului anual de garanţii alocate acestui program.

„Aceste evoluţii demonstrează că intro­ducerea limitei gradului de îndatorare de la 1 ianuarie 2019 nu a constituit o îngrădire pentru accesul la finanţare al populaţiei, existând încă potenţial de a creşte gradul de intermediere financiară într-o manieră sus­te­nabilă“, a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO