Bănci și Asigurări

BNR: Companiile ar fi cele mai lovite de o criza de lichiditate

22.04.2008, 19:27 16

Efectele secundare provocate la nivelul companiilor de aparitia unor constrangeri de lichiditate pot fi serioase si este posibil ca foarte multe companii sa inregistreze pierderi si sa nu-si mai poata innoi liniile de credit de la banci, avertizeaza Ion Dragulin, directorul de stabilitate financiara din BNR.
"Am rulat si noi diferite scenarii de senzitivitate a sistemului financiar la riscuri de lichiditate: concluziile sunt incurajatoare, dar generatoare de comentarii. Problema nu tine de indicatorii de sanatate financiara a bancilor, ca solvabilitatea si lichiditatea, ci de comportamentul si perspectivele portofoliilor de credite", a declarat Dragulin la o conferinta organizata de Finmedia.
"Intrebarea este ce se intampla cu companiile si cum vor percepe acestea un soc pe lichiditate pentru ca sistemul financiar este atat de sanatos cat este si economia. Companiile pot aparea intr-o lumina diferita decat bancile."
In acest context, Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, a afirmat ca majoritatea bancilor din Romania sunt dependente "intr-o masura mare" de finantarile de la bancile-mama. "Disponibilitatea bancilor-mama de a-si finanta filialele poate fi mai mica si atunci ne vom trezi in aceeasi competitie pentru resurse ca pe pietele internationale." El a adaugat ca de cateva luni bune se observa un proces de reducere a lichiditatii, iar fata de aprilie 2007 "procesul este evident".
"Ramane intrebarea daca nevoile de resurse pot fi satisfacute in suficienta masura de pe piata locala." Pe de alta parte, Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR, a aratat ca bancile din regiune raman surse de profit pentru bancile-mama si "mai mult ca sigur acestea nu vor taia gainile cu oua de aur sau nu pe toate odata."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO