Bănci și Asigurări

BNR cere băncilor să evalueze mai riguros clienţii şi să verifice veniturile declarate de aceştia

BNR cere băncilor să evalueze mai riguros clienţii şi...

Autor: Liviu Popescu

11.05.2016, 13:39 1679

BNR a publicat astăzi completări la directiva 17/2012 privind unele condiţii de creditare şi a introdus cinci noi articole prin care spune ca înaintea de încheierea unui contract de credit, băncile să realizeze o evaluare mai riguroasă a capacităţii clientului de rambursare.

“Înainte de încheierea unui contract de credit, împrumutătorii realizează, pe baza unor informaţii corespunzătoare şi suficiente, obţinute inclusiv de la client precum şi, după caz, prin consultarea bazei de date a unui sistem de evidenţă de tipul birourilor de credit, o evaluare riguroasă a capacităţii clientului de rambursare a creditului potrivit obligaţiilor contractuale,luând în considerare factori relevanţi în conformitate cu prevederile prezentului regulament”, scrie BNR.

Cum arată mega-vila de 12 mil. dolari pe care supermodelul Miranda Kerr şi-a cumpărat-o împreună cu unul dintre cei mai tineri miliardari din lume, cu 8 ani mai tânăr. Galerie FOTO

Un alt articol introdus face referire că în situaţia în care clientul solicită, după încheierea contractului de credit, majorarea valorii totale a creditului acordat iniţial, împrumutătorii actualizează informaţiile aflate la dispoziţia lor privind clientul şi reevaluează capacitatea acestuia de rambursare.

Ce mai scrie în regulamentul BNR publicat astăzi, 11 mai:

În situaţia aprobării creditului, băncile păstrează informaţiile care stau la baza probării cel puţin pe durata creditului.

Băncile păstrează o evidenţă cu istoricul veniturilor şi cu măsurile întreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client, pe care o fac disponibilă imediat la cererea Direcţieisupraveghere din Banca Naţională a României.

Băncile obţin informaţiile de la clienţi şi din alte surse interne sau externe relevante, inclusiv, dacă este cazul, de la intermediarii de credit implicaţi în activităţile preliminare încheierii contractelor de credit.

Băncile iau măsuri rezonabile pentru verificarea informaţiilor obţinute, inclusiv princonsultarea unor surse independente, dacă este cazul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO