Bănci și Asigurări

BNR ar putea solicita băncilor să nu distribuie dividende sau să răscumpere acţiuni până la 1 ianuarie 2021, la recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) , din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, recomandă BNR şi ASF să solicite băncilor ca, cel puţin până la 1 ianuarie 2021, să evite distribuirea de dividende către acţionari sau să acorde un angajament irevocabil de a distribui dividende.

Astfel, în urma şedinţei de 15 iulie, BNR şi ASF ar putea cere instituţiilor financiare aflate în aria de supraveghere să nu răscumpere acţiuni ordinare şi să nu să creeze ”o obligaţie de plată a unei remunerări variabile către un membru al unei categorii de personal ale cărui activităţi profesionale au un impact material asupra profilului de risc al instituţiei financiare, care au ca efect reducerea cantităţii sau calităţii fondurilor proprii la nivel consolidat şi/sau individual”.

De asemenea, Comitetul consideră că balanţa comercială cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate, cu posibil potenţial sistemic.

Factorii de risc ţin de existenţa unei relaţii strânse între deteriorarea deficitului de cont curent şi declanşarea unei crize financiare sau de balanţă de plăţi, precum şi de necesitatea asigurării securităţii alimentare, aceasta fiind de altfel şi una dintre lecţiile crizei generate de pandemia COVID-19.

În acest context, se recomandă zece măsuri principale, printre acestea numărându-se dezvoltarea de programe, prin dialog strâns cu reprezentanţii asociaţiilor de profil, care să implementeze Strategia UE ”De la fermă la furculiţă” şi declaraţia de cooperare ”Un viitor digital inteligent şi durabil pentru agricultura europeană şi zonele rurale”, creşterea rolului fondurilor de garantare a creditelor şi a Fondului Român de Contragarantare în susţinerea firmelor din agricultură şi din industria alimentară, revizuirea mecanismului certificatelor de depozit, îmbunătăţirea legislaţiei privind certificarea şi promovarea produselor agroalimentare.

Alte măsuri propuse vizează crearea unei strategii pentru promovarea produselor alimentare de calitate, inclusiv prin creşterea rolului schemelor de calitate, implementarea unei politici industriale pentru sectorul alimentar.

 Este propusă, de asemenea, o metodologie pentru identificarea firmelor care ar putea fi potenţiali campioni naţionali în domeniul agroalimentar, iar pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor din domeniul agroalimentar se recomandă diseminarea periodică de date statistice suplimentare.

Tot în şedinţa din 15 iulie Comitetul recomandă BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută ţinând cont că îndatorarea totală continuă să rămână sub pragul de semnal.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.