Bănci și Asigurări

BNR absoarbe leii in exces ca sa tina dobanzile sus

20.12.2007, 18:55 16

BNR a surprins ieri piata, organizand o licitatie neanuntata pentru atragerea de depozite pe doua zile, dupa ce dobanzile la plasamentele pe termen foarte scurt se prabusisera la niveluri de sub 3% pe an.
La licitatia de ieri au participat 15 banci, care au plasat la BNR 4,39 miliarde de lei, la o dobanda fixa de 7,5% pe an. Dupa aceasta operatiune, dobanzile au urcat pe piata la niveluri de 6,5%-7% pe an.
Analistii considera ca BNR a ales o maturitate de doua zile pentru depozitele atrase ieri (care urmeaza sa ajunga la scandeta vineri) anticipand nevoi mai mari de lichiditati inainte de 25 decembrie, care este ultima zi in care companiile isi pot plati taxele la stat.
Trezoreria organizeaza astazi o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu scadenta la zece ani, in valoare de 600 de milioane de lei (169 de milioane de euro).
In ciuda dobanzilor mai mari, leul a reusit doar o apreciere marginala in fata euro. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5360 lei pentru un euro, iar ulterior s-a stabilizat la 3,54 lei/euro, pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. BNR a calculat un curs de 3,5424 lei pentru un euro, cu 1,44 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,97 bani, coborand la 2,4612 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO