Bănci și Asigurări

BNR absoarbe leii din piata ca sa tina dobanzile sus

18.09.2007, 18:14 11

BNR a acceptat sa plateasca ieri dobanzi de 7% pentru a absorbi lichiditati de la bancile comerciale. In mod neobisnuit, banca centrala a anuntat la inceputul zilei suma pe care dorea sa o atraga de pe piata monetara - 5,6 miliarde de lei, cu mult peste media sterilizarilor din ultima perioada.
La finalul licitatiei BNR a atras insa numai 3,5 miliarde de lei, acceptand insa integral sumele plasate la o dobanda de 7% pe an. Cea mai mica dobanda ceruta de bancile comerciale a fost de 6,7% pe an. In ciuda sterilizarii mai mari, dobanzile pe termen scurt nu au inregistrat fluctuatii vizibile pe piata, osciland intre 6,5% si 7% pe an.
Diferentialul de dobanda este principalul factor de apreciere a leului. BNR a incercat ieri sa se asigure ca dobanzile raman pe piata monetara la niveluri apropiate de cel al dobanzii de politica monetara, de 7% pe an.
Diferentialul dintre dobanzile la leu si cele de pe piata europeana este insa oricum destul de redus, dupa ce BNR a coborat agresiv dobanda la leu in prima parte a anului, in timp ce Banca Centrala Europeana a majorat dobanda la euro la 4,25% pe an.
In aceste conditii, leul poate fi penalizat sensibil de inrautatirea tabloului economic, in conditiile in care speculatorii straini pot considera ca diferentialul de dobanzi nu ofera o remunerare acceptabila a riscurilor asumate.
De altfel, analistii se asteapta ca BNR sa majoreze dobanda cheie la leu in perioada urmatoare, in conditiile in care se acumuleaza presiuni inflationiste, iar leul a fost lovit din plin de recenta crestere a aversiunii investitorilor fata de expunerile pe pietele emergente, considerate mai riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO