Bănci și Asigurări

BNR a rămas după primele patru luni din an fără două miliarde de euro din rezerva valutară

BNR a rămas după primele patru luni din an fără două...

Autor: Ciprian Botea

05.05.2015, 00:04 196
Banca Naţională avea rezerve valutare de 30,1 miliarde de euro la finalul lunii aprilie, în scădere cu peste două miliarde de euro comparativ cu nivelul din decembrie 2014, în con­diţiile în care de la începutul anului au fost achitate mai multe rate din împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Co­misia Europeană.

Scăderea rezervei valutare a fost de echivalentul a o jumătate de miliard de euro luna trecută, având în vedere că intrările în rezervă au însumat 536 milioane de euro, cel mai scă­zut nivel din ultimul an. Ieşirile din rezervă au depăşit, totodată, un miliard de euro.

BNR a rambursat în aprilie circa 248 miliarde de euro în contul împrumutului contractat în primăvara lui 2009 de la Fondul Monetar Internaţional. BNR mai rambursase în martie o rată de 124 milioane de euro de la FMI, precum şi o emisiune de obligaţiuni de aproximativ un miliard de euro a Ministerului de Fi­nanţe.

Plăţi de două miliarde de lei în contul datoriei publice externe au fost efectuate şi în luna ianuarie. BNR nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului. Unele bănci centrale străi­ne au renunţat însă la aceste restricţii după izbucnirea crizei şi au început să cumpere direct obliga­ţiuni emi­se de statele pe care le reprezintă.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de circa 3,6 miliarde de euro, în scădere cu circa 70 milioane de euro faţă de luna anterioară, în con­diţiile reducerii preţului metalului preţios pe pieţele internaţionale. Rezerva totală (valute plus aur) însuma 33,7 miliarde de euro în luna aprilie.

Circa 90% din rezerva valutară administrată de Banca Naţională sunt investite în obligaţiuni emise de guvernele străine, în timp ce sub 10% reprezintă sume plasate la alte bănci centrale. In­vestiţiile în titluri de stat au crescut cu două cifre în ultimul an şi au ajuns la maximul ultimilor trei ani.

Comparativ cu ponderea de 90% atinsă în acest moment, plasamentele în titluri de stat străine atingeau un nivel de 75% în primăvara anului trecut. Toto­dată, plasamentele în depozite la băncile centrale din străinătate s-au diminuat constant, sumele scoase din aceste depozite fiind plasate în titluri de stat sau fiind utilizate pentru a rambursa datoria publică externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO