Bănci și Asigurări

BNR a marit investitiile in euro si a mutat banii din obligatiuni in depozite

BNR a marit investitiile in euro si a mutat banii din obligatiuni in depozite

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

07.07.2006, 18:11 24

Peste 66% din rezerva valutara a BNR era plasata in euro la sfarsitul anului trecut, ponderea monedei europene fiind in crestere cu 7,1 puncte procentuale fata de 2004, potrivit raportului anual pe 2005 al bancii centrale.
In paralel, ponderea plasamentelor in dolari americani a scazut de la 35,5% la 28,5%, in timp ce restul valutelor in care a investit BNR - in principal lira sterlina - au ramas la un nivel de 5%.
Luand in considerare cresterea dobanzii la dolari, in luna iulie a anului trecut Consiliul de Administratie al BNR a hotarat coborarea plafonului maxim in limita caruia puteau fi facute plasamente in euro de la 75% la 67-68%, astfel incat sa poata fi majorate sumele investite in dolari in vederea obtinerii unor venituri suplimentare pe seama diferentei favorabile de dobanda dintre moneda americana si euro. Decizia a fost pusa in practica in perioada iulie-decembrie 2005, iar in urma cresterii sumelor plasate in dolari BNR a obtinut venituri suplimentare de aproximativ 14 milioane de euro pana la sfarsitul anului.
In ciuda cresterii investitiilor in dolari, ponderea euro a continuat sa urce pana la 66,6%.
O alta modificare importanta in politica de administrare a rezervelor valutare a fost cresterea investitiilor in instrumente cu scadente mai scurte, in conditiile in care instrumentele cu venit fix si maturitati lungi, de tipul obligatiunilor, inregistrau scaderi ale randamentelor aduse. Ca urmare, BNR a disponibilizat sume importante de euro si dolari care au fost plasate in depozite pe termen scurt pentru a profita de tendinta de crestere a dobanzilor.
Pana la sfarsitul anului, ponderea depozitelor in totalul instrumentelor in care a investit BNR a crescut de 3,5 ori fata de structura din 2004, de la 10% la 35%. Depozitele la termen la banci centrale includ depozitul overnight la Federal Reserve Bank of New York si cel de la Banca Olandei. In acelasi timp, ponderea conturilor la vedere a scazut la mai putin de 10%, restul fiind reprezentat de titluri de valoare. La 31 decembrie 2005, BNR avea conturi la vedere deschise la Banca Reglementelor Internationale, la banca centrala a Germaniei, Banca Japoniei, Banca Angliei, precum si la Banque Generale de Bruxelles.
Conform strategiei de administrare a rezervelor, BNR nu investeste in instrumente ale unor banci private mai mult de 15% din totalul rezervelor.
In urma deciziilor amintite, rentabilitatea activitatii de administrare a rezervelor a crescut de la 1,53% la 2,33%, rezultand un venit suplimentar de 55 mil. euro din care 16,5 mil. euro a provenit din mutarea unor sume importante din obligatiuni in depozite cu maturitati mai scurte. Conform unui contract de administrare de investitii incheiat in 2002, Banca Mondiala avea in grija la sfarsitul anului trecut plasamente in depozite (din care o parte la Fed) in valoare de 95,2 mil. dolari si in titluri in valoare de 167,3 mil. dolari.
Ca urmare a cresterii substantiale a rezervelor, dar si a scaderii ratingurilor unora dintre institutiile la care BNR plaseaza bani, lista partenerilor acceptati pentru investitii a fost extinsa anul trecut cu patru noi institutii. Astfel, numarul institutiilor financiare impreuna cu care BNR face tranzactii pe pietele internationale a crescut la 34.
Dupa restructurarile de portofoliu din a doua jumatate a lui 2005, in prima parte a acestui an BNR a hotarat sa diversifice instrumentele financiare folosite in administrarea rezervelor. Astfel, Consiliul de administratie al bancii centrale a inclus pe lista activelor admise pentru investire obligatiunile cu optiune de rascumparare emise de Banca Reglementelor Internationale, precum si in obligatiunile garantate cu active ale emitentului.
Categoriile de emitenti au ramas neschimbate - guvernele tarilor membre ale UE, agentiile guvernamentale sau cele sponsorizate de guvernele tarilor din UE, guvernul SUA, precum si agentiile guvernamentale sau sponsorizate de acesta, institutii supranationale. Pentru diminuarea riscurilor operationale in administrarea rezervelor, banca centrala va implementa anul acesta un sistem informatic destinat procesarii operatiunilor de piata in flux continuu.
De la jumatatea anului trecut, BNR foloseste modelul de analiza Nelson-Siegel pentru estimarea rentabilitatii investitiilor in obligatiuni. Banca centrala intentioneaza sa aloce sume suplimentare pentru administrarea rezervelor, in functie de cresterea acestora si a complexitatii operatiunilor derulate pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO