Bănci și Asigurări

BNR a intervenit masiv pe piata valutara

31.03.2005, 00:00 29


Euro a inregistrat ieri o apreciere puternica, in conditiile in care BNR a cumparat masiv valuta din piata. Dealerii spun ca una din motivatiile pentru aceasta interventie a fost si impulsionarea tranzactiilor, dupa ce in zilele precedente volumele scazusera dramatic.


Banca Nationala a calculat un curs de 36.712 lei pentru un euro, cu 257 de lei mai mult decat in ziua anterioara. Pe piata valutara, cotatiile au urcat pana la 36.870 de lei pentru un euro (la vanzare).


Dolarul a castigat 165 de lei, fiind evaluat la 28.339 de lei, in conditiile in care pe pietele internationale cursul a stagnat.


Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.400/36.500 de lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pana la 36.370/36.470 de lei pentru un euro, in piata aparand ordine de vanzare de valuta provenite de la clientii comerciali. De la acest nivel euro a inceput sa se aprecieze, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.770/36.870 de lei/euro, in contextul in care banca centrala a cumparat masiv valuta. Spre finalul zilei euro a mai scazut usor, piata inchizandu-se in cotatii de 36.650/36.750 de lei/euro.


"Volumele tranzactionate au crescut considerabil, in conditiile in care BNR a cumparat probabil 80-100 de milioane de euro, prin intermediul mai multor banci. Cred ca aceasta interventie facea parte din program, insa a avut si scopul sa dea lichiditate pietei, intrucat volumele de zilele trecute au fost cu mult sub limitele normale", a apreciat un dealer.


Volumul vanzarilor de valuta catre clienti a urcat ieri pana la 111 milioane de euro, depasindu-l pe cel al cumpararilor de la acestia cu 26 milioane de euro. Volumul operatiunilor interban-care a urcat usor pana la 74 de milioane de euro, ramanand insa la jumatate din media sedintelor de saptamana trecuta. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 185 de milioane de euro, in crestere usoara fata de ziua precedenta.


Pe pietele internationale cursul dolar/euro a oscilat intr-o banda ingusta, in jurul valorii de 1,2950 de dolari pentru un euro. Investitorii asteapta publicarea datelor oficiale referitoare la evolutia numarului de locuri de munca nou create in economia americana, estimarile analistilor fiind pentru 200.000.


Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 5% si 7% pe an, in conditiile in care banca centrala nu a organizat nici ieri licitatii pentru sterilizarea excesului de moneda din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO