Bănci și Asigurări

BNR a intervenit in forta pentru a opri scaderea euro

08.09.2004, 00:00 15

Euro s-a apreciat ieri pana la un curs de 41.106 lei, sprijinit de cumpararile bancii centrale. Comparativ cu ziua anterioara, moneda europeana a castigat la cotatie 262 de unitati.
Dolarul s-a apreciat si ieri, fiind evaluat de Banca Nationala la 33.965 de lei, cu 113 unitati mia mult decat cotatia precedenta.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.830/40.860 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precednta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand usor pana la o minima de 40.750/40.780 de lei/euro. In apropierea pranzului cumparari substantiale de valuta au determinat aprecierea cotatiilor pana la un maximum de 41.100/41.130 de lei/euro. "Piata a fost agitata ieri, volumele tranzactionate fiind substantiale. In spatele achizitiilor de valuta s-a aflat cel mai probabil BNR, care a cumparat intre 40 si 50 de milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, spre sfarsitul sedintei jucatorii au vandut din nou, deci inca exista un exces de valuta in piata", a comentat un dealer. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 41.040/41.070 de lei/euro.
Deficitul de valuta rezultat din vanzarile bancilor cate clienti s-a redus, insa a persistat si in prima zi a saptamanii. "Cred ca BNR a intervenit pentru corectarea unei miscari anormale, iar de acum inainte, leul se va inscrie pe un trend de depreciere, pe fondul deficitelor de valuta. Cumpararile BNR de ieri au depasit, probabil 80 de milioane de euro, conditii in care volumele tranzactionate pe piata au revenit in jurul a 200 de milioane de euro", a comentat dealerul unei alte banci. Jucatorii se asteapta ca banca centrala sa reduca ritmul interventiilor si intensitatea acestora, odata cu instalarea deficitelor de valuta pe piata, stare specifica sfarsitului de an. Cumpararila de valuta intreprinse de banca centrala pe piata valutara au scazut in august simtitor fata de luna iulie, dar au ramas importante, la aproape 400 de milioane de euro.
Cumpararile de la clienti au ajuns luni la 67 de milioane de euro, fiind depasite de vanzarile catre acestia cu peste trei milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a inregistrat luni o crestere sensibila, pana la 109 milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat luni pe piata a fost de 180 de milioane de euro, peste media saptamanii trecute, dar mult sub nivelul din luna august.
Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri o usoara depreciere, cursul osciland 1,2090 dolari/euro si 1,2109 dolari/euro. Momentan nu sunt asteptate date care sa influenteze evolutia cotatiilor.
Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 18,25% si 19% pe an. Banca Nationala nu a mai intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, iar jucatorii asteapta apropiata licitatie pentru plasarea certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO