Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat băncile cu 12,3 mld. lei la prima operaţiune repo din luna noiembrie. Suma adjudecată reprezintă al doilea cel mai ridicat nivel din 2018

BNR a împrumutat băncile cu 12,3 mld. lei la prima...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2018, 00:05 266
BNR le-a dat ieri băncilor 12,3 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în luna noiem­brie şi cea de-a noua din acest an. Această licitaţie vine după ce spre sfârşitul lunii octombrie BNR a injectat în piaţă o sumă record, de 16,6 mld. lei, reprezentând ma­ximul de după 2001, în condiţiile creşterii do­bânzilor interbancare.

Operaţiunea repo este o tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, cu angajamentul băncilor de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Raliul dobânzilor ROBOR a con­tinuat în a doua jumătate a lunii octombrie în con­diţiile în care deficitul de lichiditate a per­sis­tat pe piaţa interbancară, iar BNR nu s-a grăbit să organizeze licitaţii repo pentru a injec­ta lichiditate în sistem şi pentru a calma ten­siunea din piaţa inter­bancară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO