Bănci și Asigurări

BNR a avut un câştig operaţional de aproape 1 mld. lei în 2017. Profitul net, 186 mil. lei

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Autor: Claudia Medrega

02.07.2018, 00:07 395
Mugur Isărescu: Din operaţiunile cu valută facem profit. Situaţia se poate schimba dacă băncile întorc mai mult faţa, cu creditare, către economie, către companii.
Banca Naţională a obţi­nut anul trecut un re­zul­tat financiar operaţional de aproape un miliard de lei, iar profitul net a fost de 186,7 mil. lei, în creştere cu 50% faţă de 2016, câştigul datorându-se în principal administrării rezervelor valutare, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. BNR, instituţia care supraveghează sistemul bancar, a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013, în timp ce sectorul bancar a experimentat patru ani de pierderi în ultimul deceniu. „Dacă ne întrebaţi cum am reuşit să obţinem profit, vă spunem că prin administrarea activelor şi pasivelor în valută. Nici nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele cum sugera un personaj. Rezultatele activităţii de administrare a rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv al BNR şi au fost obţinute într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute. Nici din politica monetară nu a venit profitul. Am fost aproape tot anul debitor net, am atras bani din sistem“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului anual pentru 2017. Din administrarea activelor şi pasivelor în valută, BNR a obţinut anul trecut 1,44 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO