Bănci și Asigurări

BNR a aprobat tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără Idea Bank România. Tranzacţia a ajuns şi pe masa Consiliului Concurenţei

BNR a aprobat tranzacţia prin care Banca Transilvania...

Autor: Claudia Medrega

14.09.2021, 18:00 5937

BNR a aprobat tranzacţia prin care Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, preia pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank.

“Emitentul (Getin Holdings –n.red.) raportează că, la 10 septembrie 2021, Banca Naţională a României a emis o scrisoare prin care a arătat că a aprobat achiţiţia de către Cumpărător (Banca Transilvania- n.red.) a acţiunilor Idea Bank România. Prin urmare, una dintre condiţiile specificate în acordul de vânzare condiţionată din 2 iunie 2021 pentru transferul proprietăţii acţiunilor Idea Bank România a fost îndeplinită”, a transmis grupul polonez Getin Holding.

Tranzacţia a ajuns în luna august şi pe masa Consiliului Concurenţei din România.

Banca Transilvania a semnat în iunie 2021 un acord pentru a prelua entităţile Idea de pe piaţa locală. Valoarea tranzacţiei prin care grupul Banca Transilvania preia pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare este de 213 mil. lei lei (43 mil. euro).

Banca Transilvania, liderul bankingului local, se îndreaptă spre o cotă de 20% din piaţă după ce cumpără şi Idea Bank, a treia achiziţie după Bancpost şi Volksbank.

Getin Holding pleacă după 7 ani din România.

Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 mld. lei (555 mil. euro) deţinând o cotă de piaţă de 0,48%, în timp ce capitalul propriu al băncii era de 229 mil. lei (47 mil. euro), faţă de un capital social de 326 mil. lei, diferenţa negativă de 114 mil. lei reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO