Bănci și Asigurări

BNP Paribas Personal Finance: Circa 69% dintre români vor să economisească în 2021. Puterea de cumpărare a românilor, printre cele mai scăzute din Europa

BNP Paribas Personal Finance: Circa 69% dintre români...

Autor: Mircea Nica

03.08.2021, 00:00 232

Circa 69% dintre români şi-au exprimat intenţia de a economisi anul acesta, după mai bine de un an de pandemie, în timp ce puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai scăzute din Europa. La nivelul UE intenţia de a cheltui a scăzut cu 15% în 2020 faţă de anul anterior, potrivit unui studiu realizat de BNP Paribas Personal Finance. Deşi consumul a fost afectat negativ, intenţia de a economisi a crescut cu 3 puncte procentuale la nivelul întregii Europe. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, 46% dintre europeni sunt de părere că aceasta a rămas stabilă.

În acelaşi timp, se observă o creştere cu 5 puncte procentuale, până la 47% a celor care spun că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimul an. În ceea ce îi priveşte pe români, percepţia că aceasta s-a deteriorat este printre cele mai ridicate din Europa şi doar 21% dintre români declară că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimul an. Din punctul de vedere al vieţii de la distanţă, aceasta a devenit o realitate globală. Deşi 8 din 10 consideră că distanţarea face acum parte din traiul lor de zi cu zi, doar 45% se bucură într-adevăr de acest nou mod de viaţă.

“După mai bine de un an de pandemie, era uşor de anticipat o schimbare asupra comportamentului, percepţiilor şi a vieţii, în general, pentru europeni. Această ediţie a L'Observatoire Cetelem de la Consommation arată că în opinia oamenilor limitarea interacţiunilor interferează inclusiv cu modul în care îşi desfăşoară viaţa socială. Trei sferturi dintre europeni sunt de părere că lipsa interacţiunii directe dăunează relaţiilor umane. Iar românii nu fac excepţie, fiind printre cei mai rezistenţi la urmarea acestui stil de viaţă la distanţă, 8 din 10 simţindu-se nevoiţi să se adapteze forţat la toate aceste schimbări“, a declarat Miruna Senciuc, CEO al BNP Paribas Personal Finance SA Sucursala Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO