Bănci și Asigurări

Bloomberg: Acţiunile SocGen şi-au pierdut circa 75% din valoare în timpul mandatului de aproape 13 ani al CEO-ului Frederic Oudea, la circa 17,3 euro/acţiune acum. Este nevoie de o schimbare a conducerii?

Business internaţional

Unii analişti susţin că Frederic Oudea a evaluat greşit importanţa activităţii de administrare a activelor, vânzând participaţia de 20% a SocGen în Amundi în 2015, spunând că nu este de bază. Amundi este acum cel mai bun manager de active din Europa.

Unii analişti susţin că Frederic Oudea a evaluat greşit importanţa activităţii de administrare a activelor, vânzând participaţia de 20% a SocGen în Amundi în 2015, spunând că nu este de bază. Amundi este acum cel mai bun manager de active din Europa.

Autor: Mircea Nica

10.02.2021, 00:04 1238

♦ Frederic Oudea, în vârstă de 57 de ani, este cel mai longeviv director executiv al unei bănci europene importante, iar durata mandatului său la cârma SocGen a fost de multe ori subiectul criticilor.

Acţiunile Société Générale au scăzut cu circa 75% în timpul mandatului de aproape 13 ani al CEO-ului băncii franceze, Frederic Oudea, cotaţia busieră fiind ieri în jurul a 17,3 euro/acţiune, conform Bloomberg.

În luna ianuarie a anului 2020, Consiliul Société Générale s-a întâlnit la sediul unităţii sale ruseşti Rosbank. Adunarea anuală a avut loc acolo pentru a onora performanţa pu­ternică a unităţii în 2019. Cu câteva săp­tămâni mai devreme, Bloomberg a ra­por­tat că boardul băncii a angajat firma de recrutare Egon Zehnder pentru a căuta potenţiali candidaţi pentru a-l înlocui în cele din urmă pe Frederic Oudea din funcţie.

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, Frederic Oudea a comunicat boardului că astfel de scurgeri de informaţii sunt inac­ceptabile şi a avertizat că vor exista con­se­cinţe pentru oricine este implicat, potrivit informa­ţi­ilor prezentate de Bloomberg.

Astfel, Frederic Oudea a dat dovadă de o in­fluenţă puternică asupra membrilor con­siliului de administraţie, care sunt, de fapt, me­niţi să îl supravegheze, conform Bloomberg.

Această poziţie dominantă l-a ajutat pe Frederic Oudea, în vârstă de 57 de ani, să îşi menţină poziţia în cadrul băncii, devenind cel mai longeviv director executiv al unei bănci europene importante chiar dacă acţiunile SocGen şi-au pierdut 75% din valoare, atingând cea mai slabă performanţă pentru o bancă franceză.

Băncile din regiune, care s-au descurcat mai rău în cei aproape 13 ani în care Oudea a fost la conducerea Société Générale, precum UniCredit, Deutsche Bank şi Santander, au schimbat toţi directorii executivi, potrivit Bloomberg.

„Sunt surprins că Frederic Oudea este încă acolo. A trecut mult timp şi banca tre­bu­ie să îşi regândească conducerea. Este timpul ca banca să-şi regândească strategia“, a spus Peter Hahn, profesor la London Institute of Banking & Finance.

Deşi criticii susţin că inacţiunea consi­liu­lui SocGen arată o lipsă de curaj pentru a face paşi duri şi radicali necesari pentru a schim­ba direcţia băncii, Lorenzo Bini Smaghi, membru al boardului SocGen, a respins noţiunea unei frici a consiliului faţă de CEO, conform informaţiilor Bloomberg.

„Sarcina consiliului nu este neapărat să schimbe frecvent conducerea; trebuie să schimbăm conducerea atunci când este nevoie. În mijlocul unei crize ca cea pe care o trăim, nu cred că este momentul potrivit“, a spus Lorenzo Bini Smaghi într-un interviu.

Reacţia pieţelor privind Frederic Oudea provine din concentrarea sa continuă pe investiţii bancare. Rezultatele pentru anul trecut sunt aşteptate să arate cea mai mare pierdere de când a preluat conducerea în 2008, potrivit Bloomberg.

„SocGen are o pondere excesivă în domeniul investiţiilor bancare, având un randament structural mai redus al capitalului propriu decât în cazul activelor“, a declarat Jon Peace, şeful cercetării băncilor europene la Credit Suisse.

În timp ce primele bănci de investiţii din SUA au înregistrat o creştere a veniturilor din tranzacţionare şi a veniturilor fixe în 2020, SocGen a înregistrat pierderi din cauza pariurilor sale pe acţiuni. Divizia de tranzacţionare a BNP Paribas a înregistrat, de asemenea pierderi, dar produsele sale cu venit fix au contribuit la atenuarea acestora. UBS, care a pivotat de la investiţiile bancare la gestionarea averilor în urma crizei financiare, a reuşit să-şi limiteze pierderile, conform Bloomberg.

Din punct de vedere istoric, SocGen s-a concentrat pe investiţiile bancare, în special pe activităţile de pe piaţă, o cale pe care Frederic Oudea a rămas, chiar şi atunci când profitul a atins punctul culminant, iar regulilele de control al riscurilor au devenit mai sofisticate.

De asemenea, el a evaluat greşit importanţa activităţii de administrare a activelor, vânzând participaţia de 20% a SocGen în Amundi în 2015, spunând că nu este de bază. Amundi este acum cel mai bun manager de active din Europa. Cu un câştig de aproape 48% de la debutul său la tranzacţionare, Amundi are o valoare de piaţă de 13 mld. euro, la o distanţă relativ mică de valoarea SocGen de 14,6 mld. euro.

„Cel mai mare regret strategic al lui Frederic Oudea cu privire la mandatul său ar trebui să fie cedarea Amundi“, a declarat Jonathan Tyce, analist senior pentru Bloomberg Intelligence.

Redresarea SocGen nu va fi uşoară, iar Frederic Oudea nu şi-a prezentat încă ideile de a redirecţiona banca, concentrându-se în schimb pe planurile pentru componente ale grupului. Pierderea din tranzacţionare l-a determinat să revizuiască produsele structurate ale băncii, să reducă 640 de locuri de muncă în zona de investiţii bancare şi să promită 450 mil. euro reduceri de costuri în divizia de pieţe. La fel ca alte bănci europene, SocGen încearcă să limiteze cheltuielile şi să facă faţă impactului ratelor negative ale dobânzilor.

Banca se numără printre creditorii europeni cei mai puţin apreciaţi de analişti şi despre care se vorbeşte tot mai mult ca o „pradă“ în orice consolidare regională. Cu toate acestea, Frederic Oudea are sprijinul consiliului de administraţie pentru pentru următorii doi ani ai mandatului său, vorbind chiar despre faptul că va deveni în cele din urmă preşedinte al consiliului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO