Bănci și Asigurări

Biroul de credit, blocat din fasa

12.01.2004, 00:00 22

Mult controversatul birou de credit mai are cale lunga pana sa inceapa sa functioneze efectiv, inca de la faza de "in fasa" intre bancile membre aparand divergente de opinie.
Desi le-a fost destul de greu si pana s-au urnit - fiind nevoie de presiuni atat din partea institutiilor internationale cat si a bancii nationale - bancherii au ajuns in punctul in care nu se inteleg asupra formei juridice de functionare a acesteia, asupra contributiilor care ar trebui platite si cum vor fi impartite locurile in conducere.
Astfel, BCR, cea mai mare banca din sistem, nu a varsat inca suma reprezentand contributia sa la capitalul societatii de administrare a Biroului de Credit  desi termenul de subscriere era fixat pentru 9 ianuarie.
"BCR considera ca este strict necesara crearea Biroului. De altfel BCR a fost printre cei mai activi participanti la materializarea acestui proiect. Dorim insa ca infiintarea Biroului sa se faca in mod profesionist. Nu este vorba despre o fundatie ci despre o societate comerciala care are banci ca actionari, societate care trebuie sa functioneze pe principii comerciale de la bun inceput. Exista diferente de abordare, pe care le-am facut cunoscute grupului de initiativa, diferente care pot fi depasite printr-o conlucrare constructiva", a comentat pentru ZF Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.
Potrivit unor surse din piata bancara, BCR doreste modificarea statutului noii societati si o reprezentare in Consiliul de Administratie corespunzatoare ponderii sale la capitalul social, unde ar trebui sa participe cu peste o treime din cele 40 de miliarde de lei.
BCR va avea cea mai mare contributie la capitalul social ce va fi constituit inclusiv prin majorari ulterioare, participare care ar urma sa fie in final de peste 1 mil. $ dintr-o investitie totala pe care BCR o estimeaza la mai mult de  3 mil.$.
Cotele de participatie sunt direct proportionale cu cota de piata pe care o are fiecare banca in volumul total de credite acordate populatiei. Astfel, cea mai mare participatie revine BCR, urmata de BRD, CEC, Banca Ion Tiriac si Banc Post.
Pana vineri, 9 ianuarie, au subscris 22 de banci, care au varsat la capitalul social al Biroului de Credit o suma de 23 de miliarde de lei. In afara de BCR nici CEC nu a depus contributia initiala.
Actionarii au decis ca prima Adunare Generala a noii societati sa aiba loc pe 11 martie 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO