Bănci și Asigurări

Biroul de credit al BNR ia in vizor creditele de consum

02.08.2004, 00:00 29

Incepand de la 1 septembrie 2004, Centrala Riscurilor Bancare care functioneaza la Banca Nationala isi va extinde baza de date si asupra creditelor cu probleme avand valoarea mai mica de 200 milioane de lei, nemonitorizate pana la acea data, potrivit angajamentelor asumate de BNR prin memorandumul de politici economice convenit cu FMI, in contextul masurilor de control al expansiunii creditarii.
BNR va monitoriza astfel si creditele din categoria ?consumer finance? - mai mici de circa 4.800 de euro, care au reprezentat cel mai dinamic segment al cresterii creditului neguvernamental.
Banca centrala se grabeste astfel sa infiinteze practic un birou de credit propriu, in vreme ce bancile comerciale au tot intarziat organizarea unei astfel de institutii cu dezbateri privind categoriile de informatii care urmeaza a fi incluse in baza de date, structura si conducerea biroului. De altfel, textul memorandumului face referire la Centrala Riscurilor Bancare ca la ?biroul de credit al BNR?.
Potrivit reglementarilor stabilite de BNR, bancile comerciale sunt obligate sa raporteze lunar la Centrala Riscurilor Bancare asa-numite informatii de risc bancar, care se refera la expunerea fiecarei institutii de credit fata de un debitor, expunere care coboara de la 1 septembrie sub pragul de 200 milioane de lei aplicabil pana atunci.
Raportarile include datele de identificare ale unui debitor - persoana fizica sau juridica nebancara rezidenta - si cele referitoare la operatiunile in lei si in valuta prin care institutiile de credit se expun riscului de credit fata de debitorul in cauza prin acordarea de credite, respectiv prin asumarea de angajamente de catre institutia de credit in numele debitorului.
La nivelul lunii mai, raportarile privind expuneri egale sau mai mari de 200 milioane de lei acopereau 81,6% din valoarea totala a creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar in numele clientilor.
Pe de alta parte, BNR se angajeaza prin memorandum sa introduca raportari obligatorii ale bancilor si institutiilor de credit de consum catre Biroul de Credit organizat de bancile comerciale.
Analistii apreciaza ca principala sursa de risc in privinta recuperarii sumelor acordate prin credite vine de la institutiile de credit de consum nebancare, care tind sa se inmulteasca.
Directorii FMI au recomandat BNR sa ramana vigilenta si pregatita pentru a lua masuri suplimentare in cazul in care ar aparea un nou val de crestere a creditului.
Astfel, potrivit memorandumului incheiat cu Fondul, Banca Nationala ia in considerare posibilitatea majorarii rezervelor minime obligatorii pentru sursele de finantare in valuta, folosite din plin de filialele unor banci straine pentru a raspunde cererii de credite in dolari si euro, net mai ieftine decat finantarile in moneda nationala.
In prezent, rata rezervelor minime obligatorii in valuta este de 25%, fata de 18% la lei. O majorare a rezervelor in valuta ar fi de luat in calcul in conditiile in care normele de prudentialitate introduse in februarie nu si-ar produce efectele prin temperarea creditarii, ceea ce inca nu este cazul avand in vedere ultimele date disponibile pe luna mai.
In acelasi timp, in conditiile in care societatile de asigurari au acoperit mai mult de jumatate din portofoliile de credite de consum ale bancilor comerciale, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se angajeaza sa monitorizeze nivelul primelor pentru asigurarea si reasigurarea acestei categorii de risc.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO