Bănci și Asigurări

Bilanţurile băncilor sunt tot mai subţiri: curăţarea portofoliilor a şters 10 mld. lei din creditul privat

Bilanţurile băncilor sunt tot mai subţiri: curăţarea...

Autor: Ciprian Botea

24.10.2014, 00:07 267

Băncile aveau la sfârşitul lunii trecute credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 213 miliarde de lei (circa 48 mld. euro), cu aproape 5% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Scăderea în termeni nominali este de zece miliarde de lei, pentru că vânzările noi nu reuşesc să depăşească nivelul rambursărilor şi al creditelor neperformante scoase din bilanţuri sau vândute recuperatorilor de creanţe.

Bancherii spun că au suficiente resurse pentru a acorda credite, având în vedere că depozitele s-au majorat cu peste 11 mld. lei în ultimul an, dar nu găsesc suficienţi clienţi pe care să-i finanţeze. Depozitele  au ajuns la un nivel record de peste 216 mld. lei în septembrie. Acestea au depăşit nivelul creditelor în iulie, pentru prima dată după şapte ani.

„Dinamica creditului a fost influenţată de factori precum declinul costurilor de finanţare în moneda naţională şi convergenţa acestora către nivelul celor în valută, accelerarea procesului de restructurare a portofoliilor de credite neperformante şi persistenţa unui climat investiţional dificil în economie. Credem că relansarea creditului neguvernamental total ar putea fi amânată pentru finalul primului semestru de anul trecut“, potrivit unui raport al Băncii Transilvania, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO