Bănci și Asigurări

Bilanţ la cinci ani: Salariile bancherilor au crescut cu un ritm de peste două ori mai lent decât media pe economie

Bilanţ la cinci ani: Salariile bancherilor au crescut cu...

Autor: Adelina Mihai

19.09.2019, 07:35 693

În luna iulie 2019, salariul mediu net din bănci a depăşit 5.500 lei net pe lună.

Salariul mediu din sistemul bancar a ajuns la valoarea de 5.541 de lei net în luna iulie a acestui an, fiind cu 13% mai mare decât în perioada similară a anului trecut şi cu 29% mai mare decât în luna iulie a anului 2015, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

În perioada iulie 2015 - iulie 2019, salariul mediu net la nivel naţional a crescut cu 69%, până la o medie de 3.119 de lei net. Prin urmare, dacă salariile bancherilor au crescut în ultimii cinci ani cu 29%, salariul mediu pe economie a crescut cu un ritm de 2,4 ori mai mare.

Prin urmare, dacă în iulie 2015 bancherii câştigau echivalentul a 2,3 salarii medii pe economie, în iulie 2019 aceştia au câştigat, în medie, 1,8 salarii medii pe economie.

„Ritmul de creştere salarială este mai scăzut în ultimul an, în special pe fondul orientării băncilor către mediul online şi al digitalizării activităţii bancare, unde salariile acordate de bănci sunt similare cu media din alte industrii. Industria de banking trece printr-o transformare, zona de online câştigând teren în faţa bankingului tradiţional realizat prin agenţii şi sucursale. Totuşi, pe anumite segmente în banking creşterea salarială în 2019 s-a situat la un nivel de 10-11%, ceea ce nu e de neglijat“, a explicat Cornel Apostol, operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Work Service Group.

Cariera de bancher, care era la modă în perioada de boom economic din 2006-2007, când băncile se extindeau agresiv şi angajau mii de oameni, nu mai este atractivă după criza financiară începută în toamna anului 2008 la nivel global.

Pe de altă parte, cei care fac recrutări susţin că sistemul bancar încă reuşeşte să fie atractiv pentru tineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO