Bănci și Asigurări

BERD se reorienteaza pe sustinerea companiilor de microfinantare

BERD se reorienteaza pe sustinerea companiilor de microfinantare

Silke Mueffelmann, sefa Express Finance, si Olivier Descamps, director BERD, bat palma pentru un credit de 2,25 mil. euro

11.09.2007, 19:01 122

BERD schimba seful biroului de la Bucuresti si face un viraj spre finantarea companiilor specializate pe microfinantare, pe fondul diminuarii afacerilor cu statul, odata cu finalizarea marilor privatizari.
BERD a semnat ieri un acord de imprumut cu Express Finance, o companie de microfinantare, pentru 2,25 milioane de euro.
"Acest acord arata modul in care BERD lucreaza cu institutii nebancare. Sunt vizate companiile mici, care vor aplica pentru credite de valoare redusa. Am inceput sa colaboram cu banci mari, iar in urmatorii ani BERD se va orienta mai mult pe afaceri de acest gen, care vizeaza eficienta energetica si zonele rurale", a declarat Olivier Descamps, Business Group Director in cadrul BERD.
Pana acum, BERD a finantat proiecte in domeniul microafacerilor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) de 215 milioane de euro.
Aceasta este a treia facilitate de imprumut pe zona de microfinantare acordata de BERD, dupa cele semnate cu Microfinance Romania si Banca Transilvania.
In trecut BERD s-a implicat activ in sustinerea jucatorilor din domeniul bancar. Institutia internationala mai detine pachete de circa 15% din actiunile Bancii Transilvania si respectiv 10% la Banca Romaneasca, dupa ce anii trecuti si-a lichidat participatiile in Bancpost sau BCR. De altfel, implicarea in privatizarea BCR, prin achizitionarea in 2004 a unui pachet de 12,5% plus una din actiunile bancii pentru 111 milioane de dolari, a fost una dintre cele mai profitabile afaceri pentru BERD, care a incasat ulterior circa 760 de milioane de euro de la austriecii de la Erste.
Descamps spune ca BERD isi revizuieste strategia pentru piata romaneasca, in corelatie cu noile realitati postaderare. De altfel, BERD va anunta in lunile urmatoare un nou director pentru biroul local, dupa ce Hildegard Gacek, care conducea operatiunile bancii in Romania, a preluat la 1 septembrie conducerea biroului din Belgrad.
Operatiunile locale ale BERD sunt coordonate in prezent de Serban Ghinescu, care ocupa din noiembrie trecut postul de director adjunct al biroului. Ghinescu, 38 de ani, lucreaza in cadrul BERD din 1992, iar in toamna trecuta a venit la Bucuresti de la Londra, unde era senior banker in echipa de transporturi.
BERD se implica in sustinerea domeniului de microfinantare in cadrul unui acord semnat anul trecut cu Guvernul roman si Uniunea Europeana. Proiectul de 88 de milioane de euro urmareste asigurarea de finantari in special pentru antreprenorii din mediul rural, care au dificultati in accesarea de imprumuturi din sistemul bancar clasic.
"In urmatorii ani Express Finance va acorda 21.750 de credite, cu un volum total de 110 milioane de euro, activitatea urmand sa fie concentrata pe segmentul de clienti cu venituri reduse", spune Silke Mueffelmann, director general al Express Finance. Compania este o societate de microcreditare detinuta de CHF International, o organizatie neguvernamentala din Statele Unite. Express Finance opereaza in prezent o retea de 17 unitati, cu care acopera 25 de judete. Compania va beneficia de finantare din partea BERD pentru dezvoltarea creditarii in zonele rurale, inclusiv pentru acordarea de finanatari in domeniul agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO