Bănci și Asigurări

BERD revizuieşte în sus estimările privind creşterea economică din România în acest an, la 7,2%. Pentru 2022, banca vede un plus de 4,4%, în contextul primelor investiţii finanţate din PNRR, dar şi al scăderii consumului privat

BERD revizuieşte în sus estimările privind creşterea...

Autor: Roxana Rosu

04.11.2021, 12:04 178

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează o creştere economică de 7,2% în România în acest an şi de 4,4% în 2022, în contextul în care anul viitor economia va beneficia de primele investiţii finanţate din PNRR şi redresarea exporturilor, care vor compensa scăderea consumului privat şi măsurile de consolidare fiscală.

Analiştii subliniază însă că evoluţia imprevizibilă a pandemiei, având în vedere rata mică de vaccinare din România, reprezintă un risc la adresa prognozei.

Estimările actuale sunt mai optimiste decât cele din iunie, când BERD prognoza o creşere PIB de 6%. În schimb, banca şi-a redus prognoza pe 2022, cu 0,6 puncte.

ANul trecut, economia locală a scăzut cu 3,9%, iar în primele două trimestru din 2021 a avut un plus de 7%, ajungând la mijlocului anului la nivelurile anterioare pandemiei. Totuşi, riscurile au crescut în ultima perioadă. Consumul rămâne principalul motor al creşterii PIB, dar investiţiile au avut o evoluţie ascendentă puternică, majorându=se cu 12% an la an.

Potrivit BERD, exportul de bunuri şi-a revenit spre finalul anului trecut şi a continuat să crească în 2021, dar ritmul s-a temperat din cauza problemelor de pe lanţul de aprovizionare. Importurile au urcat cu aproape 10% în T2 2021, faţă de T4 2019.

 În consecinţă, exportul net va avea din nou o contribuţie negative la creşterea PIB în 2021.

 Deficitul bugetar va rămâne la un nivel ridicat în acest an, la circa 7,1% din PIB, în condiţiile în care îmbunătăţirea veniturilor a fost contrabalansată de creşterea semnificativă a cheltuielilor în ultima rectificare bugetară, se mai arată în raportul BERD.

Presiunile inflaţioniste au crescut puternic din mai, inflaţia ajungând la 6,3% în septembrie, pe fondul scumpirii alimentelor, pe lângă majorarea preţurilor la energie. Prin urmare, BNR a majorat rata de politică monetară în octombrie, la 1,5%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO