Bănci și Asigurări

Benoit Coeure, membru BCE: Europa trebuie să se retragă din schemele globale de plată cu cardul. Aceasta riscă să-şi piardă avantajul economic

Benoit Coeure, membru BCE: Europa trebuie să se retragă...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

26.11.2019, 16:17 380

Un membru al CA al Băncii Centrale a declarat, potrivit Reuters, că Europa trebuie să depăşească dependenţa de furnizorii internaţionali de plăţi şi că nu este sarcina Băncii Centrale să ofere soluţii sectorului privat.

“Mai mult de două treimi din plăţile fără numerar se efectuează cu carduri de peste ocean, deoarece majoritatea furnizorilor europeni tind să fie concentraţi pe plan intern sau regional”, a declarat Benoit Coeure, marţi, într-o conferinţă. El a avertizat că acest a pus zona euro într-un dezavantaj competitiv.

„Europa riscă să-şi piardă avantajul economic”, a spus Coeure.

Sectorul este dominat de furnizori americani, precum Visa Inc şi MasterCard Inc. Amazon.com Inc şi Apple Inc. şi-au asumat cota de piaţă cu schemele de plată respective, la fel ca şi furnizorul online PayPal Holdings Inc, toate cu sediul în SUA.

BCE studiază, în prezent, opţiunea de introducere a unei monede digitale, dar aceasta ar avea consecinţe ample pentru bănci.

Banca Centrală Europeană a introdus, recent, un sistem de plată instantaneu, TIPS, pentru tranzacţiile dintre bănci, însă creditorii nu s-au grăbit să se alăture acestei iniţiative, iar schema nu a avut un impact semnificativ până în prezent.

Vorbind în cadrul aceluiaşi eveniment, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a susţinut că obiectivul său este acela de a extinde o plată instantanee pan-europeană către toate părţile blocului european, până la sfârşitul anului 2021.

„Până la acea dată, toată lumea din cadrul Uninii Europene, oamenii şi companiile ar trebui să poată efectua tranzacţii de plată instantanee interne şi transfrontaliere. Băncile UE trebuie să devină pe deplin disponibile pentru furnizarea şi primirea plăţilor instantanee în toată Europa”, a spus el, potrivit sursei citate.

Coeure a adăugat că blocul european nu se poate baza pe furnizorii non-europeni, deoarece Uniunea nu are autoritate asupra lor, iar puterile ei de monitorizare ar fi limitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO