Bănci și Asigurări

Ben Bernanke şi Janet Yellen, ultimii doi bancheri centrali din SUA: Pentru a evita pagube economice permanente este important să ne asigurăm că putem credita clienţi care sunt în mod normali solvabili, dar trec temporar printr-o perioadă cu venituri reduse

Ben Bernanke şi Janet Yellen, ultimii doi bancheri...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2020, 13:54 373

FED şi ceilalţi factori decizionali trebuie să se asigure că impactul economic al pandemiei nu este de durată, notează Ben Bernanke şi Janet Yellen, ultimii doi preşedinţi ai băncii centrale americane, într-o opinie comună publicată de FT.

Ben Bernanke, fost preşedinte al FED în perioada 2006-2014, este bancherul central care i-a trecut pe americani prin criza economică. Janet Yellen este succesoarea sa şi a condus FED în perioada 2014-2018, predându-i ştafeta lui Jerome Powell, actualul bancher central din SUA.

În mod ideal, când efectele virusului trec, oamenii se întorc la muncă, la şcoală, la magazine, iar economia se va întoarce la normal. În acest scenariu, recesiunea va fi adâncă, dar măcar va fi scurtă.

Însă acesta nu este singurul scenariu posibil: dacă relaţiile critice din economie sunt afectate de luni întregi de activitate redusă, economia va avea nevoie de foarte mult timp pentru a-şi reveni.

Businessuri care sunt, de altfel, sănătoase, vor fi nevoie să se închidă din cauza unei perioade prelungite de venituri reduse. Odată declarat falimentul, restabilirea creditului şi întoarcerea la normal din punct de vedere operaţional s-ar putea dovedi o provocare.

Dacă firmele afectate financiar concediază – sau refuză să angajeze – muncitori, vor pierde angajaţii care aveau experienţa necesară pentru a reveni la normalitate din punct de vedere operaţional. Sau o familie care rămâne fără venituri ar putea intra în incapacitate de plată pe ipotecă, pierzându-şi casa.

Pentru a evita pagube permanente din cauza încetinirii economice indusă de virus este important să ne asigurăm că putem credita clienţi care sunt în mod normali solvabili, dar trec printr-o perioadă temporară de venituri reduse, explică aceştia.

Unul dintre scopurile principale ale FED-ului este să se asigure că funcţionează creditarea. A încurajat puternic băncile să lucreze cu debitorii care trec printr-o perioadă temporară de pierderi, şi a redus dobânda pe care o cere băncilor când împrumută de la banca centrală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO